La fi de l’idil·li espanyol amb el sistema autonòmic

Fruit de la necessitat de fer equilibris, el model territorial espanyol va néixer de la indefinició del pacte constitucional. Un pacte que si alguna cosa buscava era la necessitat de mantenir la unitat indissoluble d’Espanya subjectant les “comunitats històriques” a través d’algunes concessions. L’anomenat “cafè per a tothom” va generalitzar la descentralització, fins i tot en aquelles províncies on no hi havia demandes d’autogovern, i va fer de la distinció entre nacionalitats i regions un element decoratiu. L’estat autonòmic es va anar consolidant i homogeneïtzant: les successives reformes estatutàries van anivellar finalment les comunitats de “via lenta” i “via ràpida”. La igualtat va acabar imposant-se.

[Continuar llegint al diari ARA]

1 comentari

  • El País que s’amaga sota ‘La Comunidad Valenciana’ | @xaviermt

    04/03/2014 13:22

    […] cert que el sentiment nacional valencià és minso i que la idea de Països Catalans és aliena (inclòs ho és la de País […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús