Els salaris dels nostres polítics

Els sous dels polítics tornen a estar a l’ull de l’huracà arran de la polèmica proposta de reforma de la Llei d’Administracions Locals que el ministre Montoro va presentar la setmana passada. Aprofitant unes dades sobre els sous dels polítics en municipis més grans de 30.000 habitants recollides per l’Auri Garcia del diari ARA i que molt gentilment ens ha proporcionat, hem volgut indagar una mica més en profunditat quins són els factors que ens expliquen els sous dels alcaldes.

Per a conèixer amb precisió quins són els factors explicatius del salari dels alcaldes hem fet una regressió lineal amb les 30 observacions de les que disposem. Hem considerat diverses possibles explicacions del sou dels polítics: la dimensió de la població, el fet de tractar-se d’una capital de demarcació, una capital de comarca, la ciutat de Barcelona, o el partit que governa.  És cert que un model estadístic amb tantes poques dades deixa poc marge per obtenir resultats estadísticament consistents, però les dades ens confirmen el que ja apuntava l’Auri en el seu article: la mida de la població és un factor molt rellevant al moment d’explicar el sou del seu alcalde. Evidentment, a més població més hores de dedicació i més responsabilitats, i per tant, un sou més elevat. El següent gràfic de dispersió ens mostra la relació entre ambdues variables (hem exclòs Barcelona del mapa perquè el seu punt quedava molt lluny de la resta).

soupoblacio.gif

Analitzant l’impacte de la resta de factors sobre el sou dels alcaldes veiem com el fet de tractar-se d’una capital de demarcació no té cap mena d’incidència sobre el salari percebut, i que en el cas de les capitals de comarca, l’efecte tot i no ser estadísticament significatiu, apunta a una relació negativa. Entre partits no hi ha absolutament cap relació que es pugui observar. Finalment, les dades sí que ens confirmen que l’alcalde de la ciutat de Barcelona, un cop fins i tot descomptat l’efecte de la població, té un salari superior al que es podria esperar.

Aquesta és només evidència molt inicial sobre la incidència de diversos factors en el salari dels alcaldes. Un major nombre de dades ens permetria indagar amb més precisió l’impacte d’altres variables que sens dubte poden resultar explicatives, com ara la renda per càpita de la població. Ara només falta però que els polítics ens facin l’accés als seus salaris una mica més transparent.

Etiquetes

7 comentaris

 • andreu mumbrú fuxet

  18/02/2013 10:02

  Mirant les dades hi ha alguna cosa que no encaixa del gràfic de dispersión, potser les etiquetes estan invertides? Marc crec l’has de repassar. Records premianencs

 • NRC

  18/02/2013 10:40

  Sí, les etiquetes estan al revés.
  Sembla que la correlació no és gaire bona, has provat altres ajustos no lineals?
  Estaria bé si poguessis posar el coeficient de correlació i/o penjar un fitxer amb les dades.

 • Toni Rodón

  18/02/2013 10:42

  Hola a tots dos,
  En Marc tardarà una mica a contestar, que el tenim molt lluny…
  He revisat les dades i, efectivament, les etiquetes estaven creuades. Gràcies a tots dos!

 • Marc Guinjoan

  18/02/2013 17:49

  NRC, doncs encara que pel gràfic no ho sembla l’ajustament és molt bo. Amb Barcelona inclòs el model amb variable dependent de sou i única variable independent de població l’R2 és del 60%, i si fem el logaritme de la població, és del 54%. El que passa és que si traiem del model a Barcelona, la cosa canvia: el model explica un 23% i amb el logaritme un 19%.
  Les dades te les hauria de passar l’Auri Garcia, que n’és el propietari…

 • Enric

  18/02/2013 20:30

  Segurament que els sous de la majoria d’alcaldes, llevat d’alguns galtes, són correctes. Aquí el tema està quan vas acumulant les dietes i extres per formar part d’una comisió, d’un concell tal, etc. aleshores és quan és impossible que puguin cobrar aquests sous, tots sumats, perquè és impossible que siguin uns supermans que puguin fer totes les feines i ben fetes.

 • Màrius Castellà

  19/02/2013 15:51

  Determinats debats i dinàmiques locals poden explicar alguns dels casos. Per exemple, el cas de Ripollet, un dels pobles on comparativament l’alcalde té un sou més baix, de ben segur (entre d’altres) no es pot entendre sense tenir en compte la insistència en controlar , abaixar i fer públics sous i dietes d’alcaldes i regidors que des del COP (candidatura municipalista alternativa i principal grup a l’oposició) històricament ha fet.

 • Marc Guinjoan

  20/02/2013 15:40

  En efecte Màrius, crec que tens molta raó en això que apuntes: les dinàmiques dels sous són probablement molt pròpies de cada municipi. Amb tot, seria molt interessant tenir una base de dades més àmplia i poder avaluar per exemple l’efecte de la renda per càpita del municipi, o fins i tot el nombre de partits polítics presents al consistori. Per exemple: a més partits en el consistori més possibilitats de controlar el sou dels polítics? o potser a més percentatge de partits d’esquerra més control? o no té cap efecte? són preguntes que em semblen molt interessants però que ara mateix són de difícil solució.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús