Independència: majoritària de debò

Ahir en Carles Castro a La Vanguardia presentava un article titulat “Majories de debò” on, amb un clar to en contra de la independència, presentava uns càlculs a partir dels quals demostrava que no hi havia una majoria a favor de la secessió atès que, atenció!, segons els seus càlculs només el 49,7% hi votaria a favor. La manera de fer els càlculs és molt senzilla: a partir del darrer baròmetre del CEO ha mirat quin percentatge de votants de cada partit està a favor de la secessió i ho ha multiplicat pels vots rebuts.

En l’article Castro però comet dos errors importants a l’ometre en el càlcul l’abstenció. En primer lloc, no té  en compte que aquest 49,7% és sobre el total de persones que votarien a favor + en contra + abstenció. Amb una regla de tres ràpida, si considerem només els vots a favor i els vots en contra, el percentatge puja a força més del 60%. I segon: no té en compte que els abstencionistes malgrat que no han votat a les eleccions autoòmiques, n’hi ha uns quants que diuen que sí que votarien en un referèndum. En concret, el següent gràfic presenta el comportament per cada votant:

Vot per partit.png

Doncs bé, nosaltres hem (re)fet els càlculs i a més a més estem en condicions de presentar-los de manera desagregada per municipi.  Els següents mapes presenten el suport per cadascuna de les diferents possibles opcions en un referèndum.

En primer lloc mostrem el mapa dels votants a favor de la independència, on hi veiem com és a les zones de la Catalunya interior on hi hauria un suport més elevat (fixeu-vos que el color verd més fort significa que entre un 70 i un 80% dels electors votaria a favor de la independència):

votsfavor.png

Seguidament, els votants en contra de la independència (en aquest cas, l’escala arriba només fins al 40% dels vots). Les comarques de l’àrea metropolitana de Barcelona i a la Vall d’Aran és on aquest percentatge és més alt.

votscontra.png

Pel que fa als abstencionistes, queden reflectits en el següent mapa. És sobretot a la costa, a les Terres de l’Ebre, el Segrià i a la Vall d’Aran on el percentatge seria major.

abstencio.png

Finalment, el proper mapa presenta la diferència entre els vots a favor de la independència i els vots en contra. En verd hi ha tots els municipis on la independència, segons els resultats de les eleccions del novembre passat, guanyaria. En vermell els 28 municipis de Catalunya (2,9%) on els vots contraris serien més que els vots a favor.

diffavorcontra.png

I finalment, la pregunta del milió: quins serien els resultats segons aquests càlculs?

Doncs bé, d’acord amb els resultats de les eleccions del passat novembre i segons la metodologia que hem aplicat, els percentatges de suport a la independència serien els següents: el 42,89% votaria a favor, el 29,1% en contra, el 22,21% s’abstindria i el 5,7% no ho sap o no contesta. En efecte, aquests són percentatges més baixos dels que predeia en Carles Castro ahir. Però…

Si descomptem les persones que diuen que s’abstindrien en el referèndum i aquelles persones que no saben o no contesten a la pregunta, pràcticament 6 de cada 10 catalans que anirien a les urnes en un hipotètic referèndum d’independència votarien a favor (59,6%, tal i com mostra el gràfic de sectors de la dreta), i hi hauria una participació del 72,1%. I si assumim una hipòtesi encara més conservadora, per la qual tots els que diuen que no ho saben o no contesten acabessin votant que no, el percentatge de favorables en un referèndum encara seria del 55,2% a favor, amb una participació del 77,8%.

Suport final.png

Etiquetes

17 comentaris

 • Independència: majoritària de debò | ANC Badalona per la Independència

  10/04/2013 9:25

  […] font: http://blogspersonals.ara.cat/elpatidescobert/2013/04/09/independencia-majoritaria-de-debo/ Share this:Like this:Like S'està carregant… […]

 • Compte de Godo

  10/04/2013 9:33

  Resumint: com sempre La Vanguardia i el Grupo Godó tergiversant les dades i fen de llop amb pell d’ovella, botiflers!

 • Compte de Godo

  10/04/2013 9:34

  També va per Rac1 que consti! Botiflers!

 • Llull

  10/04/2013 9:41

  Animo als immigrants dels 60/70 a implicar-se més amb Catalunya que els va ben acollir. Si no pensaré que Franco va triomfar castellanitzant Catalunya.

 • Regina Arquimbau

  10/04/2013 9:51

  Una pregunta: d’on surten els percentatges de votants de cada partit que votarien a favor, en contra o s’abstendrien? O sigui els del primer gràfic de barres?
  Gràcies!!!

 • vicenç valls

  10/04/2013 10:46

  La majoria de gent no te en compte que l’abstencio afecta positivament al si. Bonissima feina. Seguiu ridiculitzant aquests unionistes, que ara a sobre cobren del cni.

 • Marc Guinjoan

  10/04/2013 12:09

  Hola Regina, com que hi ha persones que han tingut problemes per interpretar com hem fet els càlculs, en posem un exemple pràctic.

  Imaginem un municipi (hipòtetic) en el qual ERC ha obtingut 100 vots,el PSC 100 més i hi ha hagut 100 persones que no han votat. Segons les enquestes (resumit a la primera figura de l’article), el 95,3% dels votants republicans votarien que sí en una consulta. Per tant, adjudicaríem 95 vots als sí, 1 al no, 2 a l’abstenció i 2 al No ho sap/No contesta (em preferit mantenir aquesta categoria d’indecisos com a tal). En el cas del PSC, 12 dels vots anirien a parar al sí, 59 al no, 24 a l’abstenció i 5 serien indecisos. Finalment, entre els abstencionistes, 27 votarien a favor, 26 en contra, 42 s’abstindrien i 12 serien indecisos. En aquest municipi hipòtetic doncs, el resultat d’un referèndum seria de 134 vots a favor, 86 en contra, 68 abstencions i 12 indecisos. Si atribuïm els indecisos com a no votants, el resultat final del referèndum, amb una participació del 73% el sí obtindria el 61% dels vots i el no el 39%.

  Espero que això faci la comprensió més fàcil i els càlculs totalment transparents. Si teniu algun dubte addicional sobre el mètode us el resoldrem ben gratament!

  Salutacions,

  Marc

 • Nen del bosc

  10/04/2013 14:16

  Crec que la Regina pregunta la font del diagrama de barres (o millor dit de les seves dades). S’entén que és el darrer baròmetre del CEO

 • Melvin y las Ardillas

  10/04/2013 14:18

  No se com es podrà fer un país amb un suport que ronda el 50% i amb un 40% de gent en contra a la independència. Sóc independentista, però hi ha molts castellans que mai s’integraran, Tarragona i l’Hospitalet de Llobregat semblen ciutats d’Extremadura. Franco sabia que aquest allau de gent seria molt més efectiu que les prohibicions i les bombes.

 • Jordi Marrot

  10/04/2013 17:42

  La meva conclusió és que encara no ho tenim al sac i ben lligat i que encara hi ha molta feina per fer. Especialment en l’area metropolitana de Barcelona i la Vall d’Aran. Per cert em pot explicar algú amb educació i sense insultar a ningú perque els aranesos son tan poc independentistes.

 • Optimista

  10/04/2013 22:27

  “Melvin y las Ardillas”: no és un 40%, és un 29%. 40% és dels que votarien, no de la població total.

  I els percentatges no són dolents, traiem-nos aquesta concepció del cap. Sense anar més lluny, als Estats Units, durant la guerra d’independència, el suport no arribava al 50%, sinó que era un 40 i poc %. Però mira, resulta que el percentatge de colonialistes era encara inferior i la resta eren “abstencionistes”. I ves per on, en van tenir prou per arrossegar-ho tot cap on volien, amb majoria simple.

  No t’ho miris com que els que estem clarament a favor no arribem al 50% (cosa que en realitat, varia segons l’enquesta, tampoc ho perdem de vista). Mira’t-ho com que els que estan en contra no arriben ni al 30% en cap dels estudis que s’han fet. Ni una tercera part. És molt més saludable. I encara tenim temps de convèncer més gent.

 • DJ

  11/04/2013 13:53

  Però no es pot extrapolar el comportament per partits de nivell nacional a nivell local. Fer-ho suposa un comportament dels votants de cada partit homogeni a nivell territorial, cosa que no és defensable. Per exemple, segur que el percentatge d’independentistes del PSC no és el mateix a la Garrotxa que al Baix Llobregat… I això pot fer variar la percepció de colors del mapa. Ara, sobre l’estimació de resultats a nivell nacional, que és el que finalment compta, res a dir (únicament que us podríeu aventurar a assignar els NS/NC a partir d’anàlisi discriminant o regressió logística per exemple, si bé és cert que la majoria dels indecisos acaben no votant)

 • Leuthen

  11/04/2013 18:45

  El problema de usar los datos del barómetro del CEO, es que éstos tienen un sesgo significativo. Por resumir, los castellanoparlantes tienden a contestar menos a las encuestas. Probablemente eso sobrepondera el independentismo de los votantes en general, pero principalmente el de los de CiU, y el PSC. Teniendo en cuenta ese factor el resultado saldría indudablemente bastante más cerrado.

 • quico

  12/04/2013 6:04

  L’ultim comentari te molt de sentit.

  I repeteixo la pregunta que un ja ha fet. Perque a la Vall d’Aran hi ha tan poc independentista?

 • Manel

  13/04/2013 15:07

  D’aquest 22.2% d’abstenció caldria veure quina proporció hi ha de votants de partits clarament unionistes (PP, PSC i C’s). Ho dic perquè tinc la sensació que l’abstenció de votants dels partits contraris a la consulta serà determinant pel resultat. Si el boicot és molt gran podria ser invàlid per una participació inferior al 50%. M’equivoco?

 • La Catalunya de l’empat tècnic – Ara.cat

  30/04/2013 11:00

  […] als resultats “reals” en un eventual referèndum per la independència. Com podeu llegir aquí, la nostra estimació establia que el 59,6% de catalans hi votaria a favor i el 40,4% hi votaria en […]

 • La Diada en tres actos | Ssociólogos

  11/09/2013 13:06

  […] Otra simulación que también nos parece bastante plausible es la que realiza Marc Guinjoan aquí, por la cual las fuerzas estarían cercanas al 60% a favor de la independencia, y al 40% en contra […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús