La Catalunya de l’empat tècnic

Fa uns dies vàrem realitzar un càlcul que combinava resultats electorals i dades d’enquestes per aproximar-nos d’una forma més acurada als resultats “reals” en un eventual referèndum per la independència. Com podeu llegir aquí, la nostra estimació establia que el 59,6% de catalans hi votaria a favor i el 40,4% hi votaria en contra.

Seguint la metodologia emprada, avui volem donar un pas més. Com bé sap el lector, les enquestes tenen sempre un marge d’incertesa. Un marge d’error. Ens permeten fer una fotografia de com estan les coses, però el producte resultant és una imatge un pèl borrosa.

En l’article de l’altre dia vàrem oferir un mapa amb els resultats d’un eventual referèndum per municipi. En aquest sentit, un cop hem treballat una mica més les dades, hem vist que hi ha alguns municipis on, virtualment, s’hi produeix un empat tècnic. Es tracta de llocs on el nostre model prediu la victòria del Sí o del No, però els resultats estan prou igualats com per deixar lloc a la incertesa.

De quins municipis es tracta? En el primer dels mapes que avui presentem hi ha marcats en color vermell els 93 municpis en què detectem un empat tècnic (són aquells municipis en els quals la resta dels vots a favor i dels vots en contra resulta amb un balanç a favor o en contra de la independència de +/- 10%). Aquestes poblacions, malgrat representar tan sols el 9,8% dels municipis de Catalunya, inclouen el 40% de l’electorat. Si voleu, podeu descarregar-vos la llista de municipis “indecisos” aquí).

Municipis indecisos.PNG

El lector notarà que aquest marge de vots de fins a +/- 10% a favor de la independència és un marge molt elevat. Per què ho fem això? Simplement perquè en tots els municipis hi ha un percentatge rellevant de persones que d’acord amb els càlculs s’abstindrien però que en un eventual referèndum podrien acabar votant.

Per això hem fet uns nous càlculs, en aquest cas extremadament conservadors: hem assumit que totes les persones que s’abstenen votarien en contra de la independència (sí, és un supòsit molt agosarat que en cap cas es compliria). A partir d’aquí, hem restat del percentatge de vots a favor de la independència i els percentatges de vots en contra i d’abstencions. Els resultats obtinguts presenten la següent distribució en un histograma. Les dades ens tornen a  confirmar que la gran majoria de municipis de Catalunya (en particular 753 dels 947 que hi ha, és a dir, el 79,5%) són municipis on el vot a favor sempre seria més elevat que el vot en contra, fins i tot en el supòsit que tota l’abstenció s’activés en contra de la secessió.

hist diffavorresta.PNG

Això mapificat presenta la següent distribució. Com veiem, el nombre de municpis augmenta (fins a 194) i, molt rellevantment, Barcelona i tots els municipis de l’entorn esdevenen de color vermell.

Municipis indecisos abstenció.PNG

Doncs bé, malgrat que aquests muncipis representen una mica menys del 21% del total de Catalunya, en termes de població allotgen el 73,8% dels habitants del país. Per tant, malgrat que a Catalunya hi ha relativament pocs municipis on el Sí podria perdre, fins i tot en cas que el No i les abstencions s’unissin, aquests municipis representen un percentatge de la població del país molt majoritària. De fet, gairebé tres de cada quatre catalans viuen en un municipi en el qual la unió dels vots en contra i de les abstencions podria superar el Sí.

Evidentment aquests són uns càlculs extremadament conservadors que no ens poden fer oblidar que  gairebé 6 de cada 10 catalans votarien a favor en una consulta. Amb tot, no podem obviar el fet que hi ha zones de Catalunya on l’abstencionisme (i el seu sentit del vot en un eventual referèndum) podrien posar en perill l’èxit d’una eventual consulta i que en determinats municipis existeix un empat tècnic virtual.

—————————————–

Aquest article és una extensió de la interessant discussió que vàrem mantenir el 20 d’abril passat en el transcurs d’una xerrada a Sant Llorenç de Morunys (organitzada per l’ANC Vall de Lord). De nou, la metodologia per a calcular el suport/rebuig a un referèndum la podeu trobar aquí.

6 comentaris

 • modest guinjoan

  01/05/2013 18:56

  Interessant el càlcul. Entenc que l’escenari de suposar que tots els que s’abstenen voten No a la independència és una prova d’estrès, però no crec que sigui versemblant, ni la completa mobilització dels abstencionistes ni el sentit del seu vot. Però l’exercici té valor.
  Pregunta: quin % de vots tindria el Sí i el No en aquest escenari?

 • Marc Guinjoan

  02/05/2013 16:53

  Hola,

  Sí, evidentment aquesta és una prova d’estrès que no pot ser versemblant. Pensa que aquests càlculs ja es fan aplicant el comportament electoral expressat en les enquestes als resultats de les eleccions. Per tant, si una persona diu que no votaria en una enquesta, per què finalment hauria de votar. Amb tot, és cert que el mapa dels abstencionistes s’assembla força al dels votants en contra (en vam parlar aquí http://blogspersonals.ara.cat/elpatidescobert/2013/04/09/independencia-majoritaria-de-debo/), de manera que és assumible que alguns dels que s’abstindrien passessin finalment al vot en contra. Però tots és impossible!
  Finalment, en aquest escenari el vot favorable tindria el 42.89% i els vots en contra + abstencions el 51.31. Hi ha encara un 5.7% d’indecisos, que no els hem tingut en compte!

 • blaugranasubur

  02/05/2013 19:14

  Un referemdum es convoca per guanyar-lo. Molt interessant l’article. És evident que l’abstenció habitual seria més unionista que independentista pero tampoc votarien un 100% de població. No se si es podria mesurar amb una participació de 75%-80%-85%. En aquesta corva en quin punt perillaria el si a més participació.

 • Marc Guinjoan

  02/05/2013 21:22

  Hola blaugranasubur,

  Sí, es podria fer una hipòtesi analitzant diferents graus de participació d’aquests abstencionistes! és realment una bona idea. Queda pendent, gràcies!!

 • Leuthen

  03/05/2013 18:34

  El hecho es que al trabajar con los datos en bruto de la encuesta del CEO seguís manteniendo el sesgo de la misma. El que hace que el porcentaje de individuos en la muestra con el catalán como lengua habitual sea bastante mayor que el de la población.

  Teniendo en cuenta ese factor, creo que el resultado está más cerca de un empate técnico, sin necesidad de asumir supuestos extremos.

 • blaugranasubur

  20/06/2013 17:14

  Hola Marc M’he enrecordat del comentari fet aqui fa un temps amb l’enquesta del CEO. tret de vilaweb avui: El Si segons el CEO puja de 54,7%, a 55,6%. El ‘No’ seria 23,4%, havent guanyat 2,7 de 4 mesos (20,7%) i 2,3 punts més que fa un any. Si tant el sí com el no han guanyat pes des de l’últim baròmetre, la quantitat de gent que s’abstindria ha disminuït: a 15,3%, respecte del 17% del febrer la participació rondaria el 80%. No se si es pot fer una corva de resultat segons augmenta la participació amb rigor cap on tendeixen el que avans eren ns/nc-abstenció i ara es defineixen. Vinga gràcies!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús