Suport a la independència: continua pujant

Ja fa uns quants baròmetres que mostrem com el suport a la independència va pujant, sigui a la pregunta sobre el referèndum o en les preferències territorials. Avui s’ha fet públic un nou baròmetre del CEO i podem dir el mateix: continua pujant. El nou baròmetre (2000 entrevistes fetes entre el maig i el juny) indica que el 55.6% dels catalans votaria a favor de la independència en un referèndum. Un 23.4% votaria en contra i un 15.3% s’abstindria. La xifra de “sí” va, de mica en mica, a l’alça.

indep.png

Quant a preferències territorials, la nova enquesta del CEO reflecteix que l’opció “Estat propi” arriba ja al  47%. Des que es va produir el “sorpasso independentista“, el percentatge de partidaris de l'”Estat propi” en la pregunta sobre preferències territorials no ha parat de créixer. El gràfic següent ho mostra de forma nítida:

Evolució independència 2006-13.png

De la comparació d’ambdues preguntes s’observa com a poc a poc les respostes tendeixen a la coherència. Com bé hem explicat diverses vegades, la pregunta sobre opció territorial inclou una paleta més àmplia d’opcions que fa que, tot sovint, la pregunta s’interpreti com una escala de descentralització. Tot i que hi ha gent que, eventualment, votaria a favor de la independència en cas d’un referèndum, a la pregunta sobre preferències territorials una part esmenta que prefereix un Estat federal. Doncs bé, el percentatge de “federalistes” és cada cop menor, per diversos motius, des de la poca claredat de l’opció federal, la polarització del debat a la crisi dels partits que la defensen.

A més, en aquest últim baròmetre s’observa quelcom que ja s’havia estat donant fins a finals de 2011: l’opció “Comunitat Autònoma” supera l’opció federal. Bàsicament això vindria explicat pel constant decreixement del nombre de federalistes en les successives onades. En aquest sentit, queden alguns dubtes que en els propers dies intentarem resoldre: per què algunes persones que triaven l’opció federal marxen a l’opció “Estat independent” i d’altres a l’opció “CCAA”? Quin percentatge representa cada grup?

Amb tot, la gran pregunta que sorgeix veient aquests gràfics continua sent: on és el sostre?

Pd/ Del baròmetre del CEO se’n poden extreure moltes idees i conclusions. No obstant això, per evitar fer titulars fàcils i sense sentit, ens esperarem uns dies a analitzar-lo, sobretot pel que fa a les dades sobre comportament electoral.

14 comentaris

 • blaugranasubur

  20/06/2013 17:40

  Hola Marc Guinjoan fa un temps hem vas contestar un comentari sobre la Catalunya de l’empat tècnic.Parlavem sobre una participació molt alta i que els abstencionistes tendien al no. Amb l’enquesta del CEO. tret de vilaweb avui: El Si segons el CEO puja de 54,7%, a 55,6%. El ‘No’ seria 23,4%, havent guanyat 2,7 de 4 mesos (20,7%) i 2,3 punts més que fa un any. Si tant el sí com el no han guanyat pes des de l’últim baròmetre, la quantitat de gent que s’abstindria ha disminuït: a 15,3%, respecte del 17% del febrer la participació rondaria el 80%. No se si es pot fer una corva de resultat segons augmenta la participació amb rigor cap on tendeixen el que avans eren ns/nc-abstenció i ara es defineixen. Vinga gràcies!

 • Leuthen

  21/06/2013 8:51

  Sin entrar en el tantas veces mencionado sesgo del CEO (según la encuesta los informativos de TV3 ya superan el 50% de audiencia), lo cierto es que este es el segundo barómetro que no supera el techo del de octubre de 2012 en lo que hace al porcentaje del SI. Y la variación al alza del SI con respecto al barómetro anterior está perfectamente dentro del margen de error. ¿Cuántos barómetros en los que no se supere el % de octubre de 2012 harían falta para que consideréis que se ha llegado a un techo?.

 • blaugranasubur

  21/06/2013 12:31

  Per a Leuthen això del Sesgo, l’enquesta diu que els resultats sòn ponderats segons la població per fer-los proporcionals.
  Eres del CNI verdad? Venga buén trabajo!

 • Leuthen

  21/06/2013 14:17

  blaugranasubur

  Lo de la ponderación de acuerdo a la población se refiere a que en Girona, Lleida y Tarragona se hacen más entrevistas (400 en cada provincia) de las que les correspondería si se aplicara una proporcionalidad estricta sobre la población. Se hace así porque, dado que en Barcelona se concentra la gran mayoría de la población, el número de encuestas que correspondería a las otras provincias sería demasiado pequeño como para hacer análisis fiables.

  Estoy seguro de que Marc Guinjoan o Toni Rodon lo podrían explicar mucho mejor que yo.

  Lo anterior no tienen nada que ver con el posible sesgo al que me refería en el anterior comentario. Comentario que en cualquier caso pretendía sobre todo señalar el hecho de que hasta ahora octubre de 2012 marca un máximo en el apoyo a la independencia.

 • Ton Gerrymanders

  21/06/2013 18:39

  Tot disculpant-me pel to no massa simpàtic d’ahir al twitter, repeteixo bàsicament el que us deia: no hi estic gens d’acord i em sembla que feu una interpretació com a mínim agosarada de les dades.

  El percentatge de partidaris de la independència puja, és cert, un 0,9 respecte a l’últim CEO; el problema és que una variació de 0,9 està àmpliament dins el marge d’error estadístic. Si tornem una mica enrere en la sèrie històrica podem observar, en canvi, que el suport a la independència havia baixat a l’últim CEO 1,4 punts des d’octubre del 2012 –també dins el marge d’error, per altra banda–. Són per tant variacions poc significatives, que semblen apuntar més aviat a una estabilització del suport a la independència, després del període de fort creixement de l’any 2012. El que sí que puja, en canvi, és el nombre de contraris a la independència, que passa del 20,7% al 23,4% (+2,7). És la primera pujada en 3 anys.

 • blaugranasubur

  22/06/2013 9:48

  Per tal que els resultats siguin representatius
  per al conjunt de Catalunya, s’han ponderat
  amb els següents coeficients
  Barcelona 1,864609957
  Girona 0,465810004 Lleida 0,286327498
  Tarragona 0,518642584
  Potser si que no és representatiu, llavors només hi haurà una manera de saber-ho de veritat, ha arribat el dia no?

 • Ricard

  22/06/2013 11:24

  @Tongerrymanders
  Que el suport a la independència pugi no és incompatible amb que hagi augmentat el nombre de contraris, no?. Depèn de si entenem com a suport el % que recolza, o el gap entre els que recolzen o no, o una combinació de les dues (suposo), no sé en ciència política si existeix una definició més o menys formal de suport.

  D’altra banda, en el segón gràfic es veu com el suport a l’independència com a preferència territorial segueix pujant.

  En el primer gràfic, només comparant amb oct-12 no puja, però la tendència a mig sembla que sigui a l’alça.

  Es pot veure el got mig ple o mig buit i no és clear-cut, però combinant el que es veu en aquests dos gràfics amb la distribució d’escons, com a lector pagà em sembla que més aviat sí es pot dir alguna cosa diria que tant el sobiranisme com l’independentisme pugen / segueixen la tendència a l’alça.

 • Leuthen

  23/06/2013 1:56

  Ricard

  El apoyo a la independencia como preferencia territorial pasa del 46,4% al 47%, es decir, considerablemente dentro del margen de error de la encuesta. Se puede suponer que se trata de una pausa en una tendencia que continuará al alza, no digo que no, pero titular que el apoyo a la independencia sigue subiendo no parece lo más adecuado en este barómetro.

  De todas formas, es cierto, se puede ver el vaso medio lleno o medio vacío. Veremos en el próximo barómetro.

 • Leuthen

  23/06/2013 2:01

  blaugranasubur

  A mi me parece muy necesario un referendum, pero, la verdad, no creo que un referendum sirva para corregir los posibles sesgos de la encuesta del CEO, que es sobre lo que comentaba.

 • Marc Guinjoan

  25/06/2013 14:42

  Hola a tots,

  La resposta a tots els comentaris que es fan és que totes les evidències observades dins d’aquesta enquesta pel que fa al “Sí” o a la preferència territorial “independència” entren dins del marge d’error en relació a la darrera enquesta. Atenció però: els canvis en relació al darrer baròmetre no són signigicatius, i tampoc no ho eren entre el del febrer amb el de finals de 2012, però aquí ve la gràcia: entre finals del 2012 i ara sí que hi ha canvis en relació a la preferència territorial estat propi que són significatius. A vegades doncs cal mirar més enllà del darrer baròmetre per determinar si el que només sembla una tendència finalment es converteix en evidència.
  En relació a la pregunta sobre l’increment del No, en efecte és significativa i podria venir explicada per un lleuger descens dels abstecionistes i dels NS/NC. De si el Sí ha tocat el sostre o no, és evident que estant en aquests percentatges tan elevats hi és més a prop, de manera que evidentment el creixement no pot ser mai lineal sinó que tindrà tendència a ser més aviat logarítmic. Ara bé, no n’estic segur que no pugui créixer més, perquè encara hi ha dins dels abstencionistes bosses de persones que potencialment poden anar a parar al sí (com també n’hi ha que poden anar a parar al No). Això ja ho veurem….

  Gràcies a tots pels comentaris.

  Marc

 • blaugranasubur

  26/06/2013 19:43

  Marc la pregunta que fèia era en aquesta línia si es pot establir una projecció a partir de la comparativa de creixements. Dono per fet que el no creixerà i per sobre del si, però d’abstencionistes ja no en queden tants.

 • Marc Guinjoan

  27/06/2013 8:00

  blaugranasbur, en efecte, no és possible fer cap tipus de projeccció de creixement, cada enquesta és nova i tot pot pujar o baixar segons una gran multiplicitat de factors i esdeveniments!

 • Manel

  27/06/2013 8:32

  De totes maneres, crec que l’enquesta és imprecisa en el sentit que no es pregunta sobre votar en una consulta sense autorització del govern espanyol. Els partits espanyolistes jugaran fort amb l’abstenció i no pas amb el votar no. Canviant la pregunta de l’enquesta crec que veuriem com l’abstenció (apolítics+ indecisos+boicot) supera el no. Tenim dades sobre l’impacte del previsible boicot en la participació i el resultat?

 • blaugranasubur

  27/06/2013 17:50

  Gràcies Marc entesos. Sobre el que diu Manel. Els unionistes hauran de decidir en cas de referemdum si participen (una participació massiva amb discurs de la por que calés) podrien empatar o guanyar pels pels. O si el boicotejen el si guanya de carrer amb participació baixa…per mi ja ho poden fer.Espanya va votar si a la constitució europea amb un 40% i es donava per bo. Si un 70-80 % diu que cal fer una consulta no pot ser mol baixa la participació i per tant tenir validesa internacional.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús