La Universitat del Penedès

Acadèmia de poble

No cal fer un llistat de tots els beneficis que comporta per una població acollir uns estudis universitaris. No només aporta un millor futur personal per als residents sinó que transforma transversalment el teixit social i econòmic de la ciutat i tota la seva àrea d’influència. Els criteris a Catalunya per gaudir-ne d’aquesta posició són diversos però pràcticament les principals localitats catalanes –o que volen arribar a ser-ho– han aconseguit aquest objectiu. En la redacció del present Pla Estratègic del Penedès, aquesta és una de les recomanacions que més s’han deixat sentir, però el Penedès no té universitat?

Sortosament el Penedès, entès en l’àmbit de la Vegueria Penedès, disposa d’una prestigiosa tradició universitària gràcies a l’UPC de Vilanova i la Geltrú. El Consorci Universitari del Baix Penedès ha permès formació superior al Vendrell i a Igualada, gràcies a l’escola d’enginyeria, s’ofereixen uns estudis especialitzats. Només falta que Vilafranca s’uneixi al club i la notícia anunciada aquesta setmana del preacord amb la universitat de Vic per a la creació d’una escola integral del vi, el cava i la vinya no es pot qualificar d’una altra manera que amb un excel.lent. Encara més tenint en compte que l’ubicació seleccionada, a l’antiga estació enològica de Vilafranca, sembla ser un espai idoni econòmicament i també simbòlicament per liderar la formació en el sector vitivinícola i adaptada al mercat. Tot i així el projecte haurà de superar el context de la crisi, que també afecta i molt a tot el món universitari, i el ple municipal, on esperem no trobi entrebancs aquesta matèria de cara a començar el proper setembre.

Ara bé, les obres futures no ens han de deixar perdre el que ja tenim i darrerament hi ha hagut un pas enrere en aquest sentit. Des de fa dos anys sóc membre de la Comissió del Centre de Suport de Vilafranca de la Universitat Oberta de Catalunya i en la primera reunió del curs ens van comunicar la reconversió en Punt UOC de la seu de Vilafranca –situada al centre Vilafranca Virtual– així com l’extinció de la comissió al proper setembre. Els motius que ens van donar són el fet de no poder assumir i garantir els acords que en el seu dia es van establir, ja que la UOC demana uns requeriments a l’Ajuntament per poder mantenir les mateixes garanties de qualitat de servei a Vilafranca que a qualsevol altre seu. Diuen que ja fa temps que havien detectat que no era possible donar un bon servei, i donat que ni la Universitat ni l’Ajuntament estava en disposició de posar-hi més recursos han optat per oferir els serveis de Punt UOC, deixant les portes obertes a futures ampliacions de la col.laboració… Veurem en un futur un Penedès plenament universitari?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús