Inauguracionitis

3.000 llibres preparats per regalar per l'Ajuntament de Gelida... En plena crisi!

Les eleccions municipals del proper 22 de maig ja estan convocades, i amb elles l’aplicació de la llei electoral que prohibeix a partir de dimarts passat les campanyes o propaganda dels ajuntaments amb imatges de les institucions i les inauguracions d’obres. Casualment el passat cap de setmana, l’últim possible segons la legalitat, va ser triat per molts ajuntaments i altres administracions per programar aquestes activitats. Altres van preferir dossificar-ho durant la darrera setmana. La qüestió era no perdre l’oportunitat de disposar d’uns recursos econòmics per fer publicitat electoral. La crisi és ben present i també ho és per molts partits polítics. S’escuden que han de tenir la ciutadania informada però en el fons volen tenir la seva memòria ben fresca a dos mesos de les eleccions.

D’alguns d’aquest fulletons podríem pensar que els envia tal qual el partit si no fos perquè porta la imatge de l’Ajuntament. Cadascú és lliure de fer la publicitat que cregui convenient, una altra cosa és l’efecte que ocasiona a la ciutadania “que necessita ser informada”, però el problema ve quan els diners utilitzats són els teus i el de tots els ciutadans. L’impuls a la societat de la informació i a les noves tecnologies queda en l’oblit aquests dies. El que funciona és la publicació en paper directa a la bústia de casa, i quan més qualitat tingui i amb més fotos millor, total no ho paguen ells sinó l’Ajuntament.

L’experiència que he tingut a Gelida d’aquesta manera de fer és de llibre. Precisament fins i tot un llibre s’ha editat i repartit a les 3.000 cases de Gelida la setmana passada per l’Ajuntament. Ben fet amb diversos autors i similar al llibre de Festa Major –que costa 10 Euros i és en blanc i negre– s’ha regalat pagat per les constructores que han guanyat quantitats que sobrepassen infinitessimalment el que ha costat aquest llibre a color. Tot gràcies a Plans Zapatero per reactivar una economia que continúa ben tocada. Amb les vicissituds que estan passant moltes famílies per arribar a final de mes els haurà encantat rebre per primer cop un llibre gratuït de mans de l’Ajuntament. I tot no acaba aquí, durant la darrera setmana hem rebut a la bústia de casa fins a cinc enviaments –fins i tot un el darrer dia del termini legal– de publicitat municipal diversa, inclòs un butlletí municipal on podia estar tot inclòs, però potser des del govern de l’Ajuntament s’estima que utilitzar els empleats municipals com a repartidors és una gestió eficient del personal.

Aquest tarannà sembla minimitzat quan a altres nivells de l’administració aquestes pràctiques involucren milions i milions d’euros. La inauguració de l’Aeroport de Castelló, també la setmana passada, sense tenir els permisos administratius per operar i sense tenir tancat cap acord ferm amb les companyies és una vulneració més de les normes democràtiques, ja que no fucionarà fins molt després de les eleccions. Diuen que així la gent podrà passejar per les pistes… El 6 de maig comença la campanya electoral, estic segur que fins llavors la passa d’inauguracionitis no s’ha acabat i hi haurà recaigudes.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús