La nostra imatge

Gelida des de Can Pasqual (1909 aproximadament)

“Una imatge val més que mil paraules” o “la primera imatge és el que compte” són tòpics que diem relacionat amb les persones, però també amb els grups i col.lectius. Aquesta dita moltes vegades és injusta i ens amaga valors i sentiments de gran vàlua. És per això que cal esforçar-se per donar una “bona imatge” en tot moment, tal com sentim contínuament pels més grans, per evitar judicis desafortunats.

El paisatge urbà és la primera de les imatges que ens poden definir. La manera que es poden veure poblacions grans i petites ha canviat molt en els darrers temps. Gràcies a la tecnologia podem contemplar les ciutats des de tots els angles, amb fotografies preses des del satèl.lit i des de la carretera que podem consultar des de l’ordinador o des del mòbil. Tanmateix no s’ha de descartar la possibilitat de presenciar en viu aquestes imatges des de les mateixes vies de comunicació, especialment al Penedès on cada dia són molts els ulls que ens observen des de les mateixes.

Gelida des de Can Pasqual (2011)

Fa ben poc vaig descobrir una postal antiga de Gelida amb una vista des de Can Pasqual, masia a la vall propera al riu Anoia i immortalitzada fa 100 anys aproximadament. La família Pascual n’és ben conscient d’aquesta panoràmica i del canvi realitzat. Vaig poder comparar aquest segle de diferència amb una fotografia actual des del mateix punt de vista. Un canvi que, tot i el que representa l’afectació del pas de l’Autopista a partir del 1973, no es va deixar notar amb força fins el creixement urbanístic dels darrers 20 anys i ara encara més amb el nou peatge. També –sobretot– per la manera en que es van dissenyar els nous accessos a l’autopista amb un scalextric que encara allunya més aquest paisatge de l’imatge de postal de principis dels segle XX.

Gelida des de l’Autopista, on destaca el rètol de pisosgelida

El pas de l’autopista tant proper del poble és una molèstia però també és una oportunitat. Gelida és a la vista de milers de persones diàriament, les quals poden descobrir la vila en aquell instant. Ara bé, la imatge més destacada amb la que es queden avui dia tothom que passa per l’autopista és la de l’immens rètol de www.pisosgelida.com, una pàgina web tant buida i abandonada com alguns dels blocs de pisos que venia. Aquesta percepció del municipi és sens dubte gens representativa de tot el que pot oferir.

Cal cuidar sempre la nostra façana principal per evitar, en casos com el de Gelida i d’altres similars, donar la imatge de “poble en venda”, ja que és del tot segur que no és el missatge que la majoria de gelidencs volem donar… Sortosament encara atresora visions que són harmòniques amb el seu entorn i s’hi és a temps de potenciar-les. En quinze dies començarà la seva Festa Major i serà una bona oportunitat per constatar que el seu perfil actual no en fa justícia. Us convido a comprovar-ho.

Imatge de Gelida encara envoltada de vinya

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús