Setmana Santa de proximitat

Exposició "Pere Pallarès: Un home per la música"

Tots els mitjans de comunicació anuncien que aquesta Setmana Santa hi haurà més turisme de proximitat que mai. La crisi marca les vacances amb la moderació de la despesa i menys viatges. Les agències de viatges són les que manifesten clarament aquesta tendència cada cop més acusada els darrers anys, amb la disminució del nombre de viatges venuts. A més a més les llargues estades són en clara minoria i destaquen sobretot les escapades de quatre dies. No hi ha dubte que les agències hauran d’orientar-se cada cop més cap a la muntanya o la platja, les destinacions preferides del seus clients, si volen fer viable el negoci de la intermediació en aquestes dates. També tenen l’opció d’apostar per la singularitat i l’autenticitat en les seves propostes. Al Penedès tenen elements per crear experiències amb múltiples atractius.

Ara bé, en aquest sentit difícilment podrien millorar el paquet de vacances que tinc per aquesta Setmana Santa. Per una banda participo amb altres gelidencs i santsadurninencs del Viacrucis de Divendres Sant com a portant del Sant Crist de Gelida. Ja fa un parell d’anys que hi col.laboro. Em vaig apuntar sobretot per ajudar a mantenir la tradició, tot i que reconec que no és una activitat popular com qualsevol altra. La posada en escena aporta una misticitat que no esperava en un primer moment. I no només per les vestes negres o les corretges que portem sinó pel sentiment que emana del silenci interior d’aquest acte. També el respecte espiritual a aquesta imatge malgrat que hagi estat utilitzada per causes ben terrenals. El seu contrapunt serà sortir el Diumenge de Pasqua a cantar les Caramelles amb la Coral Intimitat. Vaig entrar fa un parell de mesos, quan es va fer una crida de nous cantaires per evitar que aquest cor de Clavé, fundat el 1897, no deixés de celebrar la seva diada més assenyalada, recorrent tota la vila juntament amb els balls de l’Esbart Rocasagna. Precisament aquest any que es vol retre homenatge a Pere Pallarés, ànima i mestre director durant 52 anys. Una recent exposició a Gelida en feia un repàs de la seva trajectòria vital juntament amb la de la seva dedicació a la música, a l’entitat i al poble. Te’n adonés però que caldria recolzar molt més ara mateix a totes les persones que en l’actualitat ho donen tot pel foment cultural de la seva comunitat més propera.

Un capítol especial mereixen aquells que ajuden a “fer poble”, com és el cas de l’amic Gil Coma, el qual ens ha involucrat a uns quants més en aquestes iniciatives. Estic segur que tots teniu un Gil Coma al vostre poble així que no us ho penseu dues vegades quan us animi a enrolar-vos en aquest viatge. Si algú pogués comercialitzar aquestes experiències segur que se’n faria ric però ho veig difícil doncs només cal aturar-nos i mirar al nostre entorn més pròxim per participar-hi.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús