Castellers Show

Véns a sopar... I acabes fent pinya amb els @Verds #castellers

Si mirem la cartellera d’espectacles de Barcelona veiem una oferta ben completa i que la modalitat de sopar espectacle ha anat creixent en els darrers anys. És més que conegut aquest format quan es tracta d’oferir un número musical amb ballarins i l’actuació d’algun imitador d’un o una cantant internacional que sota el nom de tribut o homenatge permet captar un públic força definit. El menú del sopar acostuma a ser força limitat i en molts casos, amb intenció o sense, no és a l’alçada del xou. Però aquest aspecte sempre és obligat a quedar en un segon pla a fi de destacar l’escenografia i, cal reconeixeu, és on el benefici de l’activitat aconsegueix més marge. És important però que l’espai estigui ben condicionat, on els cambres no entorpeixin l’espectacle i que la visibilitat des de la taula sigui més que òptima.

Una de les millors fórmules per unir folklore i negoci en el món del turisme és el sopar espectacle. Especialment quan es tracta de grups organitzats. En tots els circuits sempre hi ha inclosa al programa una actuació musical o de dansa local i que segurament ha estat una de les motivacions del viatge i que difícilment el turista podria admirar a l’escenari original. Per exemple a Turquia vam assistir a un ball de dervixos giradors que, atenent a la descripció literal de “sectaris musulmans de confraries sufís que predicaven la pobresa i l’austeritat”, seria gairebé impossible contemplar les seves manifestacions amb naturalitat. En un altre viatge, a l’Argentina, vam gaudir d’un espectacle de gautxos, amb cançons i danses tradicionals precedides d’una demostració del domini muntant a cavall i l’esquilada de l’ovella. No cal dir que d’una altra manera seria complicat recorre la Pampa Argentina per tenir la mateixa experiència i que generés negoci a algú. A Buenos Aires vam anar a una de les zones més renovades de la ciutat, Puerto Madero, per veure un espectacle de Tango. Certament aquí no hi havia problemes per trobar un espai on fins i tot ballar el tango al carrer, com les milongues i altres clubs, però el que el diferenciava aquest espai era les facilitats per gaudir d’un show en un ambient espectacular amb funcionalitat teatral, màxima visibilitat i amb vistes a un dels barris més moderns de la capital portenya.

Al nostre país la versió més coneguda d’aquesta atracció són els espectacles de flamenc i sevillanes, que a Barcelona encara té força èxit entre els turistes. Crec però que ja és hora d’oferir una proposta més nostra i que pugui satisfer la necessitat de renovar l’oferta. Fa unes setmanes vaig anar a sopar a la seu dels Castellers de Vilafranca, a Cal Figarot, on coincidint amb l’assaig dels Verds tens l’oportunitat de participar-hi fent pinya si cal. Surts d’allà amb la sensació que hi hauria molts visitants que pagarien per viure una estona aquesta experiència, poc accessible en una diada castellera. Encara més si l’actuació es realitzés en un espai amb màxima visibilitat, per exemple en un espai circular al voltant dels castellers, i amb un aforament que permetés rendibilitzar-ho com a negoci, una de les principals qüestions que es planteja per combinar castellers i l’activitat turística. Algú diria que perdríem en autenticitat però també guanyaríem una atracció més. Tanmateix la popularitat dels Verds seria una gran motivació per realitzar-ho al Penedès, si no s’avancen i ho veiem al probable Eurovegas. De fet a la plaça de la Catedral de Barcelona cada dissabte d’estiu ja hi ha castells pels turistes… No tinc dubtes que tard o d’hora aquesta proposta serà una realitat, la qüestió és qui serà el primer en invertir en aquesta oportunitat.

Sopant i veient l'assaig #castellers @Verds

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús