La trucada

Telèfon antic

Aquest any 2013 s’han celebrat els 40 anys de la primera trucada amb un telèfon mòbil. Va ser el 3 d’abril de 1973. La qualitat del so encara era precària, per cal tenir en compte que no es tractava de trucar a l’habitació del costat sinó de provar un nou invent que hauria de revolucionar la comunicació humana. Així doncs el director de recerca i desenvolupament de Motorola Martin Cooper la va realitzar al seu homòleg en els Laboratoris Bell d’AT&T (American Telephone & Telegraph) Joel Engel, que també buscava ser el primer a crear un dispositiu telefònic portàtil. No es coneixen les paraules que van intercanviar però va servir per anunciar al seu rival que havia guanyat. D’aquesta manera la comunicació també va tenir transcendència dins els millors moments de la competència empresarial.

Tot i així no va ser tant famosa com la realitzada gairebé un segle abans, el 10 de març de 1876. “Mr Watson, come here, I want to see you” li va dir Alexander Graham Bell al seu soci Thomas Watson a la primera trucada telefònica de la història. Aquí sí que la separació entre els interlocutors era mínima però va servir per obrir una nova era de les telecomunicacions. Un segle després el president dels Estats Units Richard Nixon va poder fer la trucada telefònica a més llarga distància de la història el 1969. Just després que els astronautes Buzz Aldrin i Neil Armstrong van posar un peu a la Lluna van rebre la seva trucada directament des de la Casa Blanca.

Malgrat aquestes efemèrides penso que la més important va ser la comercialització del telèfon mòbil. Va ser el 6 de març de 1983, després d’una dècada de perfeccionament i més de 100 milions de dòlars d’inversió. El primer telèfon mòbil de la història, marca Motorola i de la sèrie DynaTAC pesava 800 grams i mesurava 33 cm d’alt. Malgrat costar 4.000 dòlars, es van vendre 300.000 unitats en només un any. Avui la majoria de la gent no concep la vida quotidiana sense un telèfon mòbil. En els primers temps es destacava la seva utilitat per a professionals com metges, periodistes o homes de negoci. Ara és una plataforma d’accés a Internet i un ordinador de butxaca, així com també és vehicle de les converses més transcendentals i més menyspreables que podem imaginar.

La popularització de la telefonia mòbil ha estat un gran avenç per la humanitat però també té el seu ús inadequat ha generat tragèdies. La trucada que va fer l’interventor al maquinista del tren Alvia accidentat a Santiago de Compostel•la el passat 24 de juliol la podem encabir sens dubte en les trucades més fatídiques de la història. La distracció generada va ser suficient perquè el tren descarrilés amb un balanç de 79 morts i 150 ferits. A la trucada li pregunten al conductor “¿Com vas?” i aquest respon “molt bé, a punt d’entrar”.

1 comentari

  • ian fletcher

    05/08/2013 12:02

    40 anys desde la primera trucada movil fins ara qu’es el sector comercial que mes ha impactat els mercats economics i financers dels ultims 20 anys. El proper boom economic mundial? Potser viatjes amb energia solar. La liberació de nacions sensa estat en podria ser un altre…
    //*// DUI ja amics :)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús