El patriota televisiu

Aparador estelat #Catalunya #11s2013 #Diada #ViaCatalana #Independència #Estelada

És habitual que durant la Diada TV3 realitzi una programació especial. Anys enrere consistia bàsicament en la projecció d’una pel•lícula sobre fets protagonitzats per personatges cabdals de la història de Catalunya com els presidents Francesc Macià i Lluís Companys juntament amb la retransmissió dels actes i parlaments institucionals. Aquest any el film Fènix 11*23 és l’aposta clara en aquest sentit. La sinopsi que publica el web de TV3 no deixa lloc a dubtes: “A la tardor de l’any 2004, l’Èric Bertran, un nen de 14 anys, crea una web inspirada en Harry Potter i l’Orde del Fènix per defensar la llengua catalana. Una nit, trenta guàrdies civils de la brigada antiterrorista de Madrid, irrompen a casa seva i l’acusen de terrorista informàtic. El seu crim; enviar un mail a uns supermercats demanant l’etiquetatge en català.” Està programada al vespre, després d’haver-se celebrat amb èxit la Via Catalana per la Independència, retransmesa en directe durant la tarda. Tot un toc d’atenció per ser-hi alerta per les possibles conseqüències d’aquesta manifestació.

Darrerament aquesta influència televisiva s’ha expandit a tota la setmana prèvia i algú diria que encara és més constant. Només cal veure la temàtica dels diferents programes amb un format ben divers. Així per exemple, d’altres espais serveixen per escalfar motors tot il•lustrant-nos, com el documental del diumenge al 30 minuts que es titula L’estelada, un símbol provisional, amb la següent informació: Inspirada en la bandera cubana, l’estelada va néixer fa un segle com a símbol de la lluita per la independència de Catalunya. El documental “L’estelada, un símbol provisional” proposa un recorregut a través de la història d’aquesta bandera.

L’inici dels actes de commemoració del tricentenari del 1714 també ajuden a que la reivindicació del dret a decidir i l’estat propi protagonitzin la graella de TV3. Dilluns, novament en prime time i en directe tenim L’Auca del Born: “L’espectacle amb què es donarà el tret de sortida a la commemoració del tricentenari de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes borbòniques”. I el dimarts, vigília de la Diada, “Món Petit” a Sense Ficció: “L’Albert Casals és un jove que es mou amb cadira de rodes a causa d’una leucèmia patida amb només 5 anys. Una circumstància que no li ha impedit fer realitat el seu somni: viatjar per tot el món. I fer-ho a la seva manera. Sense diners, sovint sense companyia i sense equipatge.
Mesclant les tècniques de l’autofilmació amb els mètodes tradicionals del gènere documental coneixerem qui és aquest noi, la seva història d’amor, la seva filosofia de vida, i la manera d’educar dels seus pares. Veurem com l’Albert i la seva xicota, l’Anna, van des de Barcelona fins a un remot far de Nova Zelanda. O com fracassen en l’intent. El recorregut (i el documental) pot ser considerat una bogeria, un romanç o una epopeia. O potser una mica de cada.”. Tota una apel•lació als sentiments per emprendre el viatge a Ítaca sense complexos.

Però fins i tot podem veure reflectit el context polític en les pel•lícules programades. El divendres Salt ens recorda la guerra bruta d’espionatge polític a la política catalana: Evelyn Salt, una agent de la CIA, és acusada falsament per un desertor de ser una espia russa. Salt es veu obligada a fugir i haurà d’usar tots els seus recursos per evitar que la capturin i per demostrar la seva innocència”.

En el moment d’escriure aquest article fan El patriota: “Benjamin Martin és un antic heroi de la guerra entre francesos i indis que ha abandonat les armes i ha decidit retirar-se amb la seva família a Carolina del Sud. Quan el 1776 Carolina del Sud decideix entrar en guerra contra la Gran Bretanya, el seu fill Gabriel s’allista a l’exèrcit per defensar el seu país dels atacs britànics. Quan Benjamin ho descobreix, decideix contra la seva voluntat tornar a la seva antiga vida per protegir el fill i la família de la guerra”. El futur de Catalunya no ens és pas aliè i ens haurem d’implicar-hi tard o d’hora. Perquè no donar el pas decisiu aquesta Diada? Ens veiem al tram 357!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús