Llet de pantera estelada

Dins els actes del tricentenari, la història em convocava a visitar l’exposició “300 Onzes de Setembre 1714-2014” al Museu d’Història de Catalunya, i vaig aprofitar l’oportunitat de fer-ho amb un recorregut guiat pel mateix comissari Enric Pujol. Una exposició remarcable, que no només complementa les restes d’El Born Centre Cultural, sinó que, en revisar com s’ha celebrat la Diada en aquests tres segles, serveix per copsar també l’evolució de la societat catalana. Premonitòria és l’anotació destacada del Llibre d’Òbits de 1714 del frare Manuel Soler procedent del convent de Sant Josep de Barcelona: “Lo foc que esta nit se à disparat tant de la plaça com del enemichs es cosa que mas, (…). Lo estrago no’s pot dir, pero de vuy a 300 anys se’n recorderà”. També anticipava la situació actual el com es va originar la popularització de la celebració, amb l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova, l’any 1901. Els assistents feien cua per ser identificats per la policia, per un acte tant subversiu com dipositar flors al peu de l’estàtua. Davant aquesta prohibició, a l’any següent, la celebració ja va ser massiva. El període relatat més emotiu és la recuperació de la Diada, amb l’arribada de la democràcia, projectant un audiovisual que recull com les forces de seguretat seguien el desplegament de pancartes demanant llibertat, amnistia i estatut d’autonomia. Finalment, la manifestació del 2012 i la Via Catalana per la Independència, celebrada l’any passat, marcaven quin és l’objectiu actual, amb un predomini absolut de les banderes estelades sobre la Senyera.

Sortint del museu, vam anar a cercar les instal•lacions efímeres del Tricentenari més properes. A la plaça de La Mercè n’hi havia una anomenada Llibertat que no ens va fer tant efecte com l’exposició. Tombant, al carrer de La Mercè, a la cantonada amb el carrer de La Plata ens vam trobar un edifici ben curiós. D’entrada l’estil arquitectònic era força diferent, segle XVII, dels que l’envoltaven, la majoria del segle XIX. Però el més diferenciador respecte el seu entorn era que hi penjaven multitud de banderes estelades, a totes les seves façanes. Mentre ens ho miràvem es va aturar un grup de turistes en segway. A continuació vam presenciar com la guia, en anglès, els hi va explicar el significat de l’estelada i com el 9 de novembre hi havia convocat pel govern català un referèndum per consultar si Catalunya havia de ser un país independent. Mentrestant als baixos de l’edifici hi havia obert un bar, la tasca El Corral, tot un clàssic dels establiments de la zona de Correus. Vaig preguntar a l’amo el perquè d’aquesta exuberància estelada i va contestar que era cosa del propietari de l’edifici –el qual es trobava molt tancat i en no gaire bon estat– per tal d’evitar que li entressin okupes. Durant la conversa, i davant l’interès que hi mostrava, va aprofitar per reclamar la paternitat dels coneguts xupitos de llet de pantera rosa, ara també estelada.

A continuació teniu fotografies d’aquesta exposició, totalment recomanable, i que finalitza el 28 de setembre.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús