Una matriuska per al Penedès

La mirada de @VladimirPutin #Izmailovo #Moscou #Rússia #Moscow #Mockba

Contràriament al que es pot pensar la matriuska no és pas un objecte tradicional, tot i ser el més conegut de la cultura russa. Van ser creades l’any 1890 i estan inspirades en unes nines similars portades des del Japó. És tal la seva popularitat que han esdevingut el souvenir més famós de Rússia. No hi ha botiga per a turistes que no en trobis de tot tipus, entre d’altres records també molt presents com els ous de pasqua Fabergé, joies d’ambre, el caríssim caviar o la parafernàlia soviètica. Ara bé, el lloc ideal per sorprendre’s de la varietat actual de matriuskes és el mercat d’Izmailovo, a Moscou.

No deixa indiferent. Una mena de Poble Espanyol com el de Montjuïc però molt més ostentós, molt del gust rus, autèntica factoria de casaments de postal que acaben en llarguíssimes limusines. El seu mercat d’artesania és de facto un mercat de records. També s’hi poden trobar pintures, escultures i altres objectes artístics. Ara bé, no hi esperem cap oligarca adquirint obres d’art. És més aviat una fira de brocanters on veure els moscovites de tota la vida. A la resta de la ciutat semblen embogits pel consumisme, en immensos centres comercials de marques occidentals. Fins a la mateixa Plaça Roja en podem trobar unes galeries que han de fer remoure a Lenin, embalsamat encara a pocs metres dins el seu mausoleu.

Així doncs la matriuska d’Izmailovo, a banda de la quantitat de nines interiors, una dins de l’altra, es pot diferenciar per la seva pintura multicolor però en especial per la seva motivació. Des de Vladimir Putin fins arribar als tsars, passant pels líders soviètics, en són protagonistes. Les icones de l’esport no s’escapen i fins i tot n’hi ha dels jugadors del Barça. En aquest àmbit la que em va sobtar més va ser la matriuska de jugadors de Futbol Americà. Mostra més que evident de la globalització cultural a Rússia, iniciada fa gairebé un quart de segle amb l’obertura del primer McDonald’s a l’extinta URSS. Tot i així els dissenys més comuns mostren mares russes i flors com a decoració, sense deixar de banda els motius religiosos, ara també tant presents en la societat russa.

Al Penedès, tant necessitats d’un souvenir que ens recordi de forma imperdurable al turista, ens hauríem d’aplicar a la creació d’un element amb tant d’èxit, que ha esdevingut fins i tot un paradigma vital.

A continuació teniu fotografies del complex turístic d’Izamilovo.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús