Estat.cat

Amb @saulgordillo i @AlexFeRu a la presentació de @SobiraniaCAT a #Vilafranca del #Penedès #SobiraniaCAT

La setmana passada vaig presentar el llibre Sobirania.cat en un acte de la mà de l’ANC de Vilafranca del Penedès. Va ser amb el mateix autor, en Saül Gordillo, periodista polític referent de la Catosfera, la blogosfera catalana. Sis anys enrere vam coincidir en una altra presentació. Llavors era amb motiu del naixement de la Penedesfera i per parlar del seu llibre Nació.cat. Allà relatava el complex recorregut que havien viscut els impulsors del domini .cat per la cultura i la llengua catalana. Ara tant habitual i model d’èxit –entre els més segurs i actius del món– havia aconseguit l’autoafirmació catalana amb una identificació al ciberespai. Alguns van qualificar-la d’independència virtual per fixar per primer cop una diferenciació d’aquest tipus, malgrat el boicot del govern espanyol. De fet un titular similar de vegueria virtual va sorgir a l’inici de la comunitat 2.0 del Penedès. Anys enrere es creia que hi havia un mon físic per una banda i un altre de digital per l’altre. No és pas així. Només hi ha una única societat, en xarxa, capaç d’establir tot tipus de connexions difícils d’imaginar en un futur. El caràcter democràtic d’internet permet que qualsevol pugui publicar de forma massiva continguts sense cap censura ni supervisió prèvia.

És en aquest escenari on el ‘ciberindependentisme‘ s’ha forjat a la xarxa gràcies a la capacitat de mobilització i organització de la societat civil catalana en tots els àmbits. Sobirania.cat descriu com en aquests darrers deu anys s’ha passat de la reivindicació protagonitzada pels bloguers a l’organització en plataformes encara més potents de difusió que possibilitaven la internacionalització del procés. El crowfunding o micromecenatge ha permès finançar tot tipus d’iniciatives amb aquest objectiu. Fins i tot comença a ser habitual que les accions engegades siguin trending topic mundial a twitter. La crisi i la desafecció han ajudat a desenvolupar aquesta situació però sense l’activisme innat dels catalans no hauria estat possible. Tampoc cal oblidar que la imatge és cabdal per aconseguir ressò en aquest món interconnectat. Les grans manifestacions, tant en número d’assistents, com en la seva formació per la Via Catalana o la V baixa, han assolit les portades dels mitjans de comunicació i una rellevància mediàtica difícil d’obtenir per altres procediments. Un relat que mereix figurar a un futur museu de la independència, que de ben segur seria motiu d’atracció pels visitants a Catalunya. Votant el 9 de novembre tenim una nova oportunitat de demostrar que no hi ha reptes impossibles. El Saül i jo ens vam citar per coincidir ben aviat amb un nou llibre que parlarà a partir d’aquest nou punt d’inflexió en la nostra recent història i que tindrà un nom inequívoc: Estat.cat

A l'índex dels 200 protagonistes de la internet catalana del llibre @SobiraniaCAT per @saulgordillo #SobiraniaCAT

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús