Innovació col•laborativa

Innovació vertical #VilanovadelCamí #Anoia

La innovació ens un concepte de vegades ambigu en la seva definició. Formalment consisteix en introduir novetats, mitjançant petits canvis o canvis radicals, que permeten obtenir millors productes o serveis. No hi ha dubtes però que és considerada bàsica en el progrés econòmic i en la gestió empresarial de la societat, encara més si es desenvolupa de forma col•laborativa. És més fàcil poder reconèixer la innovació pels seus resultats, ho podem veure amb tres exemples de passat, present i futur al Penedès.

Fa més d’un segle el grup de propietaris rurals de Sant Sadurní d’Anoia anomenats “Set Savis de Grècia” es reunien per dirigir la lluita contra la fil•loxera, quan a finals del segle XIX aquesta plaga va arribar a la regió després d’arruïnar la viticultura de territoris com la veïna França. Les tertúlies dominicals d’aquest grup de patricis sadurninencs que es feien a Can Guineu permetien la participació d’altres personatges de l’època i fins i tot forasters i estrangers de manera esporàdica. La idea d’aturar el tractament insecticida i plantar noves vinyes de procedència americana van configurar el Penedès actual i van portar prosperitat a la capital del cava.

En aquest any que se celebra el 150è aniversari del ferrocarril de Martorell a Tarragona, si heu passat darrerament per davant de l’estació de tren de Vilafranca, podeu trobar-vos que si bé la cafeteria continua sense servei, l’espai del bar ha tornat a obrir després de molts anys tancat. Per cert, un indret únic entre les estacions de rodalies que conserva la decoració i la típica rajola hidràulica al terra de quan va ser creat amb l’edifici l’any 1911. Ara bé, el servei actual és el de cicloturisme. En Paddy Mannion, només amb el soroll d’una piulada al twitter, va obrir el passat 17 de març un centre de benvinguda als visitants per recórrer les vinyes i els cellers en bicicleta. Amb força anys d’experiència en l’activitat ha aconseguit la col•laboració de RENFE –moltes vegades complicada d’obtenir– per oferir un immillorable equipament ampliant al Penedès el turisme respectuós amb el medi ambient, a l’igual que altres emprenedors com Burricleta i Vicicling.

Durant les passades setmanes he participat del programa InnovaPime al Penedès per al foment de la innovació a través de l’Emprenedoria Col•laborativa dins l’estratègia RIS3CAT. Els diversos agents presents a les reunions teníem l’encàrrec de generar idees de projectes cooperatius. De les diverses converses vaig proposar un punt d’accés a les vinyes que mitjançant wifi, alimentat per energia solar i integrat als pals de senyalització dels camins per evitar l’impacte paisatgístic, donés resposta a la falta de cobertura rural. Així ajudés la promoció de l’enoturisme mitjançant les xarxes socials, facilitant els turistes que ens visiten que comparteixin in situ fotografies i comentaris. Només l’aplicació futura i els resultats obtinguts permetrà considerar aquesta idea com a innovació.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús