Quina Festa Major volem?

Al #concert de #gralla d'@elsvinardells maridat amb #vins @CanPascual #FMGelida2015 #Gelida #Penedès

En només una setmana, la darrera de l’agost, vam poder anar a cinc festes majors properes. A casa no volíem batre cap rècord. Va ser un exercici de turisme de proximitat facilitat per trobar-nos en un dels períodes amb més celebracions populars de l’any. Aquest periple ens va permetre valorar els diferents models festius que podem trobar i com es relacionen amb el perfil i la mida de la població. La setmana començava amb els darrers dies de la Festa Major de Gelida. Tot i ser festius locals, les activitats se centraven al vespre. Les estadístiques diuen que la majoria de gelidencs treballen fora del municipi de manera que per fomentar la participació s’intenta conciliar els horaris. En aquest dos dies hi havien quatre concerts, dels quals dos d’ells se solapaven amb dues activitats participatives com la Funimetrada, la cursa contra el Funicular, i l’audició de sardanes. Amb poc més de 7.000 habitants, som al llindar de la conveniència o no de fer coincidir actes, un fet que genera sempre debat així com la tendència de prioritzar activitats lúdiques sobre les participatives.

Decoració #FestaMajor @FMSants #FMSants #Sants #BCN #Barcelona

Una bona manera d’invertir aquesta inèrcia és preparar la festa major durant tot l’any. És el que vam percebre a continuació a la Festa Major de Sants, amb els carrers decorats amb molta imaginació i pocs diners. A Barcelona la prioritat és tornar l’espai urbà als veïns, encara més en un barri amb carrers estrets i que a les festes volen tornar a ser poble més que mai. És una clara reivindicació que aquest espai comú pot ser el que decideixin els seus veïns tot aconseguint una treva de la tirania del trànsit rodat. La imatge final pot ser més o menys lluïda però només el fet de poder plantar taules i cadires és una victòria.

Al #teatre de #FestaMajor a Sant Joan Samora amb la darrera obra de @volrasteatre #SantLlorenç #Hortons #Penedès

Als pobles de debò, la prioritat són unes altres. A Sant Joan Samora, petit nucli de Sant Llorenç d’Hortons de només 259 habitants, el més important és portar una obra de teatre de qualitat. L’any passat va ser el televisiu Quim Masferrer i aquest any ha estat la darrera obra del grup Vol-Ras, que es retira després de 35 anys als escenaris. Sens dubte un nivell d’espectacle molt per sobre als representats a les festes majors de poblacions veïnes de dins i fora del Penedès.

'Uns dies a casa l'àvia' de la companyia de #teatre Pa amb Oli i Sal del Carrer Montjuïc #Gelida #Penedès

També vam tenir teatre, en aquest cas infantil i fet pels mateixos veïns, a la festa del carrer Montjuïc de Gelida. La setmana la vam acabar amb la Festa Major de Vilafranca, sens dubte el màxim exponent de participació vinculada a la tradició popular. D’acord a les seves possibilitats cada poble ha de triar el seu model de Festa Major, on el principal valor ha de ser la participació, des de la definició fins a la realització. Si aquesta premissa es confirma, sigui quin sigui el programa, l’èxit està assegurat.

#Falcons volant @FalconsVFP #fmvila #stfèlix #vineaferhistòria #Vilafranca #Penedès

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús