Personalismes

Personalismes #Marràqueix #Marrakech #Marroc #Morocco

De cara al cap d’any teníem uns dies lliures i vam decidir passar-los visitant el Marroc. És un país ple de contrastos, no només respecte a la nostra societat si no entre les grans urbs i el món rural, la modernitat de les noves infraestructures i les medines mil•lenàries inalterables. Ara bé, una de les impressions que més poden sobtar el viatger són la presència de la bandera marroquina. No es pas com aquí que trobem estelades penjades de balcons, fanals i algunes rotondes. Es troben principalment plantades amb un pal als carrers de les ciutats i a les entrades dels pobles. De vegades s’hi apleguen un grapat formant un ram i fins i tot com a part de la il•luminació de Nadal dels llocs més turístics.

Ara bé, no té comparació amb l’omnipresència del retrat del rei Mohamed VI. L’hem trobat a les recepcions dels hotels, botigues de tot tipus, restaurants, entitats bancàries, paradetes del carrer, estacions de tren, aeroports, etc. Amb tot tipus de mides, des de imatges gegants als grans espais fins a postals a una cantonada. El contingut també era d’allò més divers. La més habitual era vestit a la manera occidental al tron reial i amb l’escut al fons. Tanmateix se’l podia trobar amb vestit tradicional i de militar, sol o acompanyat amb la dona, amb els fills, amb tota la família reial o jugant a golf. Assegut, a peu dret, a cavall sota “palio” i dins un carruatge però sempre en una posició solemne. Des de la celebració del seu aniversari amb el fons d’un pastís amb corona, assaborint una tassa de té o rebent súbdits que s’agenollen davant ell. Hi havia un comerç que en feia ostentació i vaig comptar fins a 30 fotografies diferents, inclòs un dibuix. Aquí també es trobava l’anterior rei Hassan II ens diferents situacions i l’avi Mohamed V en fotos en blanc i negre. Ara bé aquesta passió per la imatge reial tenia el punt màxim al quiosc, a la portada retocada de la revista L’Observateur du Maroc on apareixia l’actual monarca juntament amb un empetitit Felip VI per tal de mostrar-los a la mateixa alçada…

A casa nostra no tenim aquest deliri pels nostres governants. Per exemple a la sala de plens de l’Ajuntament de Gelida no hi ha cap foto del president de la Generalitat ni del rei. Per no haver-hi res penjat no hi ha ni rellotge a la paret. Formalment no tenim aquest personalisme tant gràfic però sí que hi és ben present a l’imaginari de la política. Moltes de les decisions que es prenen depenen de qui està al capdavant i haurien de ser fruit del contingut de les idees i no de la seva imatge.

1 comentari

  • Personalismes | CATnews

    15/01/2016 7:59

    […] De cara al cap d?any ten?em uns dies lliures i vam decidir passar-los visitant el Marroc. ?s un pa?s… […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús