El Risk de la Vegueria

Exposició de la ponència

El Penedès és un dels territoris que tenen més que merescut ser una vegueria. Són múltiples les raons que ho argumenten i que la Plataforma per la Vegueria Pròpia ha fet difusió abastament durant més de 10 anys al carrer, als ajuntaments i al Parlament. Tot i així la principal singularitat és justament aquest fet, un moviment ciutadà que ha articulat la demanda d’una divisió territorial pròpia com cap altra regió catalana. Malgrat això ara mateix no existeix una vegueria penedesenca però sí un Àmbit del Penedès. Tanmateix, si difícil és fer que les futures vegueries siguin conegudes per tothom encara és més complicat fer entendre la funció dels àmbits a la majoria de la gent. El context tampoc ajuda. En un moment on els grisos en política són clarament a la baixa –l’encaix federalista no té res a fer contra l’independentisme o l’unionisme– l’aposta per la nova divisió territorial de la Generalitat de Catalunya per a l’organització dels seus serveis no genera passions… excepte al Penedès.

Cada cop que arriben eleccions –i darrerament hem tingut diverses ocasions per comprovar-ho– se succeeixen les proclames de pràcticament tots els partits afirmant que volen la Vegueria pel Penedès i que seria un fet al Parlament en poc temps. Passa el període electoral i per una qüestió o un altra no es materialitza aquesta promesa, quedant aparcada fins a la propera oportunitat. La Vegueria del Penedès s’ha convertit en un element més de l’estratègia política. Com si formés part del tauler del Risk, l’inoblidable joc de taula de conquesta de territoris, s’alterna l’interès amb la indiferència per als jugadors segons la situació. Però el veritable risc era que aquest moviment de cartes repetitiu acabés per avorrir el públic. Un risc que sembla superat per l’entrada al registre del Parlament de la modificació de la llei de vegueries del 2010 per incloure-hi la del Penedès amb un amplíssim recolzament que té garantida la seva aprovació. Igualment el compromís del Vicepresident del Govern Oriol Junqueras, compartit amb el president Puigdemont, per nomenar el Delegat de la Generalitat al Penedès és determinant. És doncs de justícia felicitar la tenacitat i paciència dels representants de la plataforma per assolir aquest èxit per a la causa penedesenca. Esperem poder cridar ens pocs mesos: Visca la Vegueria Penedès!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús