La nit màgica que tothom vol

El #Penedès de #Gelida a #ElVendrell des del Santuari de Foix #TorrellesdeFoix

La setmana passada vam viure una nit especial que se celebra periòdicament. No em refereixo a la nit electoral, que també es podria considerar “màgica” per com els resultats van contradir totes les enquestes prèvies. La nit màgica per definició és la que celebra el solstici d’estiu. Sigui per ser la més curta de l’any, la que inicia el període estival o per l’ambient de festa intrínsec a aquesta data. La nit de Sant Joan es viu arreu dels Països Catalans amb revetlles populars, i també amb tota una sèrie d’elements simbòlics, que poden anar des dels banys a mitjanit fins al poder de les herbes guaridores, passant pel poder purificador del foc. De fet són les fogueres l’element central d’aquesta festa al nostre país… o ho havien estat. Sigui per la normativa de seguretat que obliga a la màxima precaució pel risc d’incendis o fins i tot per la falta d’objectes inservibles per cremar –que possiblement se li troba millor sortida posant-los a la venda a wallapop– aquesta tradició pagana de culte al sol costa més de veure.

Recollida de #laFlama del Canigó a #TorrellesdeFoix cap a #Gelida #Penedès #viulaflama2016

A Gelida fa temps que no hi han fogueres per Sant Joan. Fa uns quants anys que l’Ajuntament va institucionalitzar la celebració de la revetlla popular amb sopar i ball a la Plaça de la Vila, amb la colla infantil dels Diables aportant el referent del foc. Aquest any però hi havia la possibilitat de sumar a la vessant més lúdica de la diada, l’arribada per primer cop de la Flama del Canigó a Gelida. En tenir l’oportunitat de recollir-la al Santuari de Foix per portar-la a la vila travessant tot el Penedès –vaig aprofitar per fer-ne una singular retransmissió en directe del trajecte per periscope– vaig constatar de primera mà el respecte que aquest símbol de la cultura catalana mereix per a tots els pobles del Penedès que hi participen. Fins i tot fan una rebuda institucional a la sala de plens de la casa de la vila. El cas de Gelida ha estat del tot diferent. L’equip de govern ha ignorat aquest acte, fins al punt d’obstaculitzar la comunicació de l’ANC, organitzadora de la rebuda de la flama, amb la resta d’entitats convidades a participar. Malgrat tot va ser un èxit, despertant tot tipus de sensacions materialitzades amb el desig de tothom de fotografiar-se amb la Flama del Canigó. Esperem que l’any vinent aquests sentiments tinguin recompensa amb una celebració unificada de la revetlla de Sant Joan amb foguera inclosa.

Arribada de #LaFlama del Canigó a #Gelida #Penedès @omniumpenedes #viulaflama2016

A continuació teniu el vídeo del periscope travessant el Penedès portant La Flama del Canigó de Torrelles de Foix a Gelida i el de la lectura del manifest.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús