La volta catalana als Estats Units

La volta catalana a la #Guastavino Room @BPLBoston #Boston #arquitectura

La volta catalana és una tècnica de construcció tradicional on l’espai es cobreix amb una volta de maons col•locats per la part plana. Permet construir sense encofrats i amb rapidesa, fet que va motivar que fos àmpliament utilitzada. Habitualment servia per cobrir el sostre de les plantes baixes dels masos i de les construccions urbanes populars com les cases de cós típiques del Penedès i d’arreu de Catalunya. Ja al segle XIX es va aplicar a les construccions de cases nobles i fàbriques de l’Eixample de Barcelona. A mitjans del segle XX els nous materials van anar reduint l’ús d’aquesta solució, tot i que encara es pot veure. Sense anar més lluny l’escala del bloc de casa meva, típic dels anys 80, està feta amb volta catalana.

Ara bé, qui va elevar a l’excedència aquesta tècnica va ser l’arquitecte valencià Rafael Guastavino (1842-1908). Amb només 19 anys va marxar a Barcelona on es va formar i començar a treballar. Entre d’altres edificis és autor de Can Batlló, a l’actual recinte de l’Escola Industrial. El 1881 i sense parlar ni una paraula d’anglès va marxar a Nova York. Allà va introduir a les grans obres aquest tipus de volta resistent al foc, principal preocupació de l’època pels incendis a les ciutats. Va patentar el seu sistema, tot creant amb èxit una empresa que va continuar el seu fill, figurant en el seu llegat edificis emblemàtics dels Estats Units. Aquestes festes ens les hem pogut trobar viatjant per la costa est. Primer a la Biblioteca Pública de Boston, on té una sala dedicada que vam poder admirar totalment buida. Una de les més singulars per la seva bellesa és l’estació de metro de City Hall de Nova York. En aquesta ciutat no vam deixar de mirar els sostres de l’estació del ferrocarril Grand Central, el Museu d’Història Natural i l’edifici d’Ellis Island. Aquí se situa un emotiu museu sobre la immigració instal•lat un cop restaurat als anys 80. Després de 30 anys d’abandonament, de les 28,832 rajoles que va situar al sostre de la gran sala de registre només van necessitar canviar-ne 17. Hem de reivindicar l’influència catalana allà on es trobi.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús