La primera vegueria

Maqueta del Penedès @vinseum #Vilafranca #Penedès #CapitaldelVi

L’any 2008 s’anunciava que la vegueria de l’Ebre seria la primera en constituir-se a Catalunya. De fet el càrrec de delegat del govern a les Terres de l’Ebre es va crear l’any 2001. L’administració ho tenia clar i la nova ordenació territorial prometia noves oportunitats. El 2010 vindria l’acord per la creació de les set vegueries, de les quals el Penedès quedaria exclòs. Han hagut de passar set anys més -un per vegueria- per esmenar aquest error. Malgrat que l’aplicació efectiva de la nova estructura dels serveis de la Generalitat va quedar posteriorment en suspens, ara la incorporació del Penedès ha estat anunciada com la vuitena vegueria. Res més lluny de la realitat. A priori tots els territoris parteixen de zero, a l’espera del desenvolupament de la llei, però si n’hi hagut unes comarques que han fet més mèrits que cap altre per tenir una vegueria han estat les del Penedès. A diferència de tots els altres casos, aquesta ha estat una reivindicació que ha anat de baix a dalt, per iniciativa popular, gràcies a l’impuls de la Plataforma per la Vegueria Pròpia.

Dins d’aquest moviment ha estat important la creació d’una consciència de l’àmbit penedesenc a la xarxa que ha representat la Penedesfera, la comunitat de bloguers i interessats en el web 2.0 de l’Anoia, Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf. Són ja més de 1.300 bloguers i més de 5.000 twittaires o piuladors, entre d’altres eines del social media, que tenen des del 2008 un referent territorial dins la societat de la informació i la comunicació. De fet després de la primera reunió a Gelida va anomenar la Penedesfera com la vegueria virtual. Una experiència que he pogut viure de primera mà, la qual sense l’opinió i el coneixement continu aportat cada dia a internet pels penedesencs no seria possible. Aquesta singularitat ve a sumar-se a la consideració que el Penedès no mereix el darrer lloc en una hipotètica classificació de vegueries sinó que, amb tota propietat i per la rellevància del seu pronunciament, és la primera vegueria.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús