Pisos turístics al Penedès

Promoció desesperada

Per al món empresarial penedesenc, una de les millors notícies d’aquest 2017 és la fusió de l’Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès (ADEPG) i la Unió Empresarial del Penedès (UEP) en la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP). Aquesta acció d’integració no podia ser més necessària per evitar la dualitat en la representativitat del teixit empresarial del territori. Sens dubte és una suma que multiplicarà el dinamisme productiu. Les organitzacions empresarials són bàsiques per la promoció econòmica a nivell general i sectorial. En turisme, l’empresari penedesenc també pot participar del Consorci de Promoció Turística del Penedès, i si atenem en l’activitat, es pot acollir als diversos gremis. En el cas de l’allotjament rural, tant a una masia com a una casa de poble, també pot col·laborar amb l’Associació de Masies del Penedès.

Seguint en aquest àmbit, un dels primers objectius de la nova plataforma associativa, i les gremials ja existents, hauria de ser la defensa dels establiments hotelers del Penedès davant una competència que no ha de pagar els mateixos impostos ni complir la mateixa legislació. Estic a favor dels models de negoci de l’economia col·laborativa però també que hi hagi una regulació que permeti tots els agents treballar en igualtat de condicions. Fer complir la normativa és responsabilitat de les administracions però cal que les associacions empresarials denunciïn l’absència de regulacions que pot comportar abusos. És molt conegut l’efecte d’Airbnb a la ciutat de Barcelona, però només cal consultar l’aplicació per constatar que aquesta oferta de pisos turístics també és ben present al Gran Penedès. Hi han les lògiques diferències d’afectació i tipologia entre les poblacions de costa, adreçades al turisme de sol i platja, i les d’interior, amb l’enoturisme com a principal reclam, o les de llarga tradició en l’activitat turística i aquelles que comencen a apostar-hi. Per un turisme sostenible i de qualitat cal impedir una situació com la que es viu a la capital catalana.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús