Negar la identitat

#Senyera al #castell #Barcelona #Catalunya

Un dels símbols més importants que té una nació és la seva bandera. Indica la nacionalitat i representa un país, tant per al seu govern com per als seus ciutadans. A Catalunya, la senyera, a banda del seu antic origen medieval, va ser declarada la bandera oficial de la Generalitat de Catalunya l’any 1931 i novament des del seu restabliment l’any 1979, alliberada de l’ostracisme que li va conferir la dictadura per la seva persecució. Des de llavors, tots els ajuntaments han afavorit que, a més a més del que obliga la llei a la seva col·locació a la façana de la casa de la vila, la senyera onegi en espais destacats del municipi per la seva història o per la seva visibilitat.

Un dels espais més emblemàtics per qualsevol poble és el seu castell. Independentment del seu ús i estat de conservació, sempre és un referent històric i patrimonial, ja que moltes vegades la seva propietat municipal ha estat producte de l’esforç conjunt de la població en la seva recuperació. Un dels exemples més paradigmàtics el tenim a la capital de Catalunya. L’any 2011, al Castell de Montjuïc, es va restituir la senyera que el President Lluís Companys va col·locar solemnement el 1936 com a símbol de desmilitarització del Castell i de restitució a la ciutadania, la qual va ser retirada quan les tropes franquistes van ocupar Barcelona el 1939.

Al Penedès podem trobar moltes senyeres situades pels ajuntaments en llocs rellevants i especialment als castells. Ara bé, a Gelida, malgrat haver-se aprovat fa més de dos anys pel Ple, haver-se estudiat la seva instal·lació exacte, segueix sense tenir la senyera al Castell. El govern de PSC-ICV, mitjançant el regidor de cultura fent de portaveu en aquest assumpte, segueix dilatant el tema impedint que la gent de Gelida pugui veure una senyera al seu Castell, com si gaudeixen els veïns més propers amb aquesta fortificació al terme, com Subirats o Cervelló, sense anar més lluny. I cal recordar que parlem d’una senyera, no pas d’una estelada…

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús