Roaming, Ribesaltes i refugiats

Mai més, enlloc i contra ningú #Ribesaltes #Rivesaltes

Des del 15 de juny el roaming a Europa ha passat a la història, si més no el càrrec als usuaris perquè les companyies de comunicacions encara ho tenen present. Ho vam comprovar el passat dissabte quan, amb un grup de gelidencs vam anar a la Catalunya Nord. En traspassar la frontera van arribar els SMS del canvi d’operadora, indicant un límit de 50 Euros de despesa en roaming. Un missatge així genera certa confusió i molts van optar per no fer servir el mòbil per comunicar-se. Certament no te’n pots refiar. Fa uns mesos vaig contractar una tarifa de dades per viatjar per Estats Units, per utilitzar en cas d’emergència si no podia accedir al wifi. No la vaig fer servir cap dia però a la següent factura figuraven conexions en diversos dies que no vaig fer pas. Vaig reclamar diverses vegades fins arribar al servei de defensa del client de Movistar, el qual em va donar la raó i va retornar els imports facturats.

Qui no tenien possibilitat de reclamació són als qui vam anar a veure a Ribesaltes, a un camp de concentració involucrat en tres guerres: Guerra Civil Española, Segona Guerra Mundial i Guerra de Independència d’Algèria. Fins i tot ha estat centre de confinament per a immigrants recentment. Els drets dels refugiats sempre han estat bandejats. Els testimonis al memorial dels que van patir el seu internament -amb entrevistes, cartes i fotografies de l’època- en donen bona mostra. L’anul·lació dels judicis franquistes és una reparació que sens dubte arriba tard.

En un món hiperconectat, els refugiats que troben asil a Europa no poden tenir dificultats per contactar amb les seves famílies i accedir a la informació. El telèfon mòbil es va convertir per a ells en un estri indispensable en la seva ruta de sortida de les zones de conflicte, però també ho ha de ser per tenir noves oportunitats aquí i refer els seus països quan la situació sigui possible. Tant de bo les persones que van passar pel camp de Ribesaltes haguessin pogut gaudir d’aquest dret, la història hagués estat diferent.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús