La Vinyala del Penedès

Vinyales amb botifarra negra @vinyala #NitdeCuiners #vinyala #cargol #Òdena #Anoia #Penedès

La setmana passada es va celebrar la gala anual que atorga les famoses estrelles Michelin. El balanç pels restaurants catalans ha estat prou bo, un total de 31 enfront de les 25 de Madrid, amb 2 restaurants de tres estrelles Michelin arribades en les darreres dues temporades. Sembla però més difícil que un restaurant penedesenc tingui un reconeixement estel·lar, tot i figurar-ne dins la categoria Bib Gourmand, recomanats per la bona relació qualitat-preu. A l’igual que vaig escriure a les mateixes dates de l’any passat, la vegueria del Penedès, torna a ser l’únic territori català amb cap estrella Michelin. Segueix sent obligat per al prestigi i impuls del turisme que almenys un restaurant amb aquest guardó faci bandera del talent de la cuina penedesenca.

Per tal d’ajudar en aquest objectiu, i unir més les comarques de la més jove de les vegueries creades, cal promocionar un producte comú a tots els municipis de la regió, conjuntament amb la gastronomia comuna a diverses poblacions. És el cas per exemple del Gall del Penedès i la lluitada IGP, la gamba de Vilanova, la ruta del Xató o el Préssec d’Ordal, que va gaudir durant un temps d’una temporada gastronòmica. Ara bé, l’ideal seria que no fos un producte estacional sinó un que poguéssim gaudir-ne durant tot l’any.

La meva elecció seria per la Vinyala. Aquest cargol de vinya és tradicionalment molt apreciat a la comarca de l’Anoia, a diferència d’altres zones de Catalunya on s’ha tingut més en consideració el bover, i es caracteritza per tenir unes particularitats pròpies en quant a sabor i textura. La vinculació a les vinyes el fa un candidat ideal per una regió enogastronòmica i representatiu d’una zona vitivinícola. Haig de dir que aquesta opinió em ve condicionada perquè a la darrera Nit de Cuiners a Òdena, la molt activa Confraria de la Vinyala va tenir en consideració fer-me confrare… Al mateix temps que promocionem una cuina que ens identifiqui, ajudaríem a la cohesió territorial del Penedès.

1 comentari

 • Assunció Borràs

  11/12/2017 19:22

  Feia molts anys que no sentia parlar dels vinyals!!
  Són bonissíssims, la meva avia era de Sant Pau d’Ordal i feia els millors cargols vinyals del món.
  Moltes gràcies recordar’m-ho
  Salut i bon profit. 11/12/17

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús