Reconeixement proactiu

Homenatge als bombers

L’any 1958 va significar l’inici a Catalunya de l’organització dels bombers voluntaris per lluitar contra els incendis forestals. Els primers van ser un grup de joves estudiants de Gelida. El 1983 va ser fundat el parc de bombers de Gelida. La iniciativa va sorgir arran d’un important incendi forestal l’any anterior. Un grup de veïns que havia participat espontàniament en les tasques d’extinció van impulsar la creació del cos de bombers voluntaris, inicialment sota el paraigua de l’Ajuntament de Gelida i, a partir de 1984, amb el suport i la formació de la Generalitat de Catalunya. S’ha de subratllar que el Parc de Gelida va ser el primer de l’Estat en comptar amb tres dones entre els seus membres; actualment hi ha tres dones en actiu. També cal destacar el projecte de cooperació al desenvolupament Bombers x Colòmbia, iniciat l’any 2003. Recullen material de cossos de bombers o serveis d’empreses del sector i al llarg de diversos viatges gestionen la seva distribució entre els bombers colombians, amb greus mancances en les condicions de treball però que segueixen treballant dia a dia per oferir el millor servei possible a la societat. Així doncs són un referent dels bombers voluntaris catalans amb els que comparteixen la necessitat de més recursos i mitjans per desenvolupar la seva tasca.

Totes les entitats denoten una certa vàlua social, però tothom coincideix en l’altíssim nivell de dedicació i compromís dels bombers, encara més després de la seva actuació durant la repressió de l’1 d’octubre. Aquest fet i que enguany es compleixen 60 anys de la primera agrupació de bombers voluntaris i 35 de la creació del cos i el parc de bombers de Gelida, representa una bona ocasió per un reconeixement que posi en valor la seva rellevància. Cal que els ajuntaments tinguin una actitud proactiva en aquestes situacions. Així serà a Gelida, ja que al darrer ple municipal es va aprovar la seva realització mitjançant un procés de participació pública. Una doble fita assolida de la qual cal felicitar-se.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús