La por a la bèstia

Hi han nevades i nevades i nevades #Gelida #Penedès #NevadaTV3

Malgrat el canvi climàtic, el qual en termes generals apunta a un escalfament del planeta, les conseqüències més immediates són l’augment de la freqüència de períodes extrems. Les nevades són un d’aquests episodis que ens afecten periòdicament. Aquesta setmana el país se n’ha vist escombrat entusiasmant els meteoròlegs i de fet la majoria de la població. Tot i la diversa orografia catalana, som majoritàriament un país mediterrani i no estem pas acostumats a fer ninots de neu. Les xarxes i la televisió s’han inundat de postals nadalenques. Especialment curiós comença a ser com també molts ajuntaments aprofiten per exhibir el seu equip preparat per a l’ocasió i anunciar totes les accions minut a minut. Més que tranquil·litzar el veïnat sembla pura propaganda electoral en informar d’accions més que evidents.

Aquesta és la visió més amable de la situació. Una altra són les decisions que es prenen per permetre el desenvolupament habitual de la societat, focalitzat sobretot en evitar els col·lapses de trànsit. La decisió de prohibir la circulació de camions de forma generalitzada ha estat sense dubte més que contestada. Especialment tenint en compte que la nevada, tot i generalitzada ha estat tímida en moltes zones de Catalunya, com el Penedès. Res a veure amb la darrera gran nevada, el març del 2010, que durant dos dies va aconseguir uns gruixos molt importants.

En condicions normals ara hi hauria crítiques al govern de la Generalitat i al seu conseller d’interior per l’encert o no d’aquesta mesura, que la patronal dels transportistes xifra en 25 milions d’euros de pèrdues de facturació per jornada. Però donant la cara només hi ha els directors de protecció civil i de trànsit. Si per l’article 155 les atribucions són del ministre de l’interior, on són les seves responsabilitats? Ara bé si tenim en compte els antecedents de gestions recents i que la tempesta se l’anomenava la ‘bèstia de l’Est’ s’entén que no hagi volgut figurar ni per casualitat.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús