La parra

Feines al camp #Dobarsko #Bulgaria #Добърско #България

La imatge d’estiu al Penedès que més recordo de la infància és la d’un pati envoltat per una immensa parra. Un indret d’ombra i frescor creat gràcies als pàmpols d’aquest cep conreat en forma alta. El sentiment era d’admiració en veure com una sola planta era capaç d’ocupar tot aquell espai pràcticament levitant sobre els nostres caps. Encara més observant com any rere any la parra demanava més espai per poder créixer. A mesura que anava cobrant altura i extensió, les seves arrels creixien per sostenir el pes de la seva estructura. Si a això li sumem el raïm, que naixia sense aparent dificultat i que podies seguir la seva vida durant totes les vacances, o la cridanera coloració de la vinya quan arribava la tardor, és normal associar-ho a moltes de les vivències d’aquella època. Uns records màgics sense dubte molt influenciats per les percepcions pròpies d’aquella edat. Amb raó l’expressió “estar a la parra” és la que més s’aplica en aquell context. Val a dir que és una situació necessària quan s’inicia el procés personal de coneixement i descoberta del mon a l’adolescència.

En un recent viatge a Bulgària vaig tornar a redescobrir la parra com a element identitari del territori. La capital no ens va sorprendre gaire. Més de 25 anys de postcomunisme han transformat no només l’economia i el sistema polític sinó també l’arquitectura. Les diferències de Sofia amb qualsevol altra gran ciutat de la Unió Europea no són destacables. Fins i tot Barcelona serveix de referent turístic i fa poc s’ha convertit a totalment de vianants un dels principals carrers del centre per ser la “rambla” dels turistes, tal com ens van comentar. Ara bé, la cosa va canviar en sortir a les zones rurals. En tots els pobles era omnipresent el pati a tocar de la casa amb la seva parra enfiladissa i ben frondosa. Un ambient de mediterraneïtat en aquelles latituds que a casa nostra ara costa de trobar. Hauríem de tornar als orígens, hauríem de tornar a la parra.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús