Masies de dol

Periscopi Gelidenc 107 - Ramon Rovira - 3-11-18

Si entreu al web gelida.org no us trobareu la típica pàgina de l’Ajuntament ni de cap organització, tot i ser un dels dominis a internet més antics registrats sobre la població. Tindrem a l’abast una completa recerca sobre les masies de Gelida, les actuals i les malauradament desaparegudes. Consultant cada fitxa hi ha la relació de l’arbre genealògic dels hereus de cadascuna des dels seus inicis fins ara, juntament amb fotografies que il·lustren el pas pel temps i permet identificar-les. També hi trobem altres masies de l’entorn de Gelida com Corbera de Llobregat, Castellví de Rosanes, Cervelló i Sant Llorenç d’Hortons. Un recull històric que l’autor va anant completant durant molts anys amb d’altres articles històrics sobre la contrada que havia publicat. Una aportació desinteressada pel coneixement de lliure accés com a resultat de passar moltes hores investigant en tot tipus d’arxius. És per això que quan aquesta setmana em comunicaven l’inesperat decés de Ramon Rovira i Tobella, vaig recordar d’entrada la seva bonhomia i de seguida tota la seva gran tasca com a historiador local.

Recentment l’havia convidat a parlar-ne a Ràdio Gelida per compartir amb tothom com va arribar a ser president de la Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil·lografia, Vexil·lologia i Nobiliària. Per al Ramon fer la recerca dels nostres avantpassats és fer-los-hi el millor homenatge que hàgim pensat mai. Una passió per aquestes matèries que se li va despertar en jubilar-se de treballar a l’autopista i abans a Cal Boter. Aquí va treballar durant molts anys en el restaurant que va portar la família amb els noms L’Ast i El Cigró d’Or. Així ho demostren les curioses anècdotes que va explicar al pregó de la Festa Major del 2017. Una capacitat de memòria i estima per la història que va traslladar a la col·laboració amb l’Associació d’Amics del Castell de Gelida, des de la junta i elaborant diversos treballs i exposicions que seran sempre recordats. És per això que les masies de Gelida estan de dol i tots els que estimem el coneixement sobre el patrimoni gelidenc i penedesenc també.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús