95 anys

La #bandera de #Gelida oneja per primer cop a la terrassa del Centre d’Interpretació del #Funi #Funicular #Penedès

Aquí governava Primo de Rivera. La selecció catalana de futbol jugava contra l’espanyola i era derrotada per 0 a 7. La Mancomunitat de Catalunya instal·lava la primera central automàtica de telèfons i s’iniciaven les emissions de Ràdio Barcelona com a primera estació radiofònica de l’Estat espanyol. S’inaugurava el Gran Metro, primer ferrocarril metropolità de la capital de Catalunya i ploràvem la mort de l’escriptor i dramaturg Àngel Guimerà. A la resta del món s’instaurava la república a Grècia i s’abolia el califat a Turquia. A Alemanya Adolf Hitler era condemnat a 5 anys de presó per un intent de cop d’estat. A Rússia s’obria el mausoleu de Lenin a la Plaça Roja de Moscou després de la seva mort. A Estats Units es decretava la velocitat màxima a les ciutats de 24 km/h pels automòbils i a Paris se celebraven els Jocs Olímpics d’estiu.

Tots aquests fets, els quals podreu observar contrastos i similituds amb l’actualitat, van succeir l’any 1924, quan es va inaugurar el Funicular de Gelida. Com tantes altres iniciatives al nostre país, va néixer per subscripció popular. Els estiuejants que sovintejaven Gelida a principis del segle XX van trobar en ell una solució a la distància que els separava de l’estació de tren a la part baixa i evitar el viatge de mitja hora en tartana. Els treballadors dels molins paperers del riu Anoia també van sortir beneficiats millorant l’accés al seu lloc de feina. Com immillorable exemple d’interclassisme, es va guanyar en poc temps l’estima dels veïns, fent del “Funi” una de les principals senyes d’identitat.

El millor patrimoni és aquell que a més a més de la vessant contemplativa fa un servei social universal, i el “Funi” de Gelida és una viva mostra. Aquests dies celebrem els seus 95 anys i la Funifira és el marc idoni per agafar el protagonisme que li correspon com un dels elements emblemàtics del Penedès, tot gaudint de la festa ara, però també potenciant-lo durant tot l’any com a referent dels funiculars de Catalunya.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús