El futur de la joventut, el futur de Barcelona

Nota: Aquest article va aparèixer a la premsa local de Barcelona la segona setmana de març, donant notícia de la renovació en el Secretariat i la Presidència del CJB. L’he volgut repescar per a fer-ne la primera entrada d’aquest nou blog, tot agraint al Diari Ara la seva predisposició i col·laboració per fer més forta la veu de les entitats juvenils de la ciutat.


El dissabte 9 de març es va celebrar la 48a Assemblea General Ordinària del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), la plataforma independent que aplega les principals entitats juvenils de la ciutat. En aquest marc, a més de valorar l’activitat de l’any passat i d’aprovar les línies de treball per al 2013, es van renovar tant el Secretariat com la Presidència del consell.

Des d’aquí vull reivindicar la feina feta en el darrer període, encapçalat per en Pau Gonzàlez, i ratificar el ferm compromís de l’associacionisme juvenil amb la ciutat i la seva joventut, un dels sectors més castigats per la crisi econòmica actual.

L’escenari és dramàtic i hi ha molt camí per recórrer. Els índexs d’atur i de temporalitat entre els i les joves són un veritable escàndol, però ningú no assumeix la responsabilitat per haver fet de la precarietat juvenil un element estructural al model de creixement econòmic de les darreres quatre dècades. Moltes persones joves han hagut de tornar a casa de la família o es veuen obligats a viure en condicions precàries, mentre la taxa d’emancipació juvenil cau en picat. Milers de joves han marxat de la ciutat i del país en un veritable èxode generacional. A més, les entitats juvenils veuen perillar els seus projectes per culpa de les retallades pressupostàries i el replegament social generalitzat.

El mes de gener el Ple de l’Ajuntament aprovà un Pla de Xoc contra l’atur juvenil, i està previst que aquest mes de març es presenti el nou Pla Jove 2013-2016. Des del CJB celebrem aquestes iniciatives, però advertim que sense una autèntica voluntat política i sense una visió transversal que impliqui tots els nivells de l’Administració seran poc més que paper mullat. Ara més que mai, Barcelona es juga el seu futur en les polítiques de joventut.

14/03/2013

Etiquetes

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús