Canviar les coses col·lectivament

Article escrit per al Diari de l’AGO de la 49a Assemblea General Ordinària del Consell de la Joventut de Barcelona, celebrada el 8 de març de 2014 al Centre Cívic Can Felipa del Poblenou.

Són temps difícils. Els impactes de la duríssima recessió econòmica, la crisi política i la regressió de la democràcia han posat en entredit antigues certeses que crèiem inqüestionables. La presa de decisions cada cop s’allunya més dels individus, de la comunitat, fins i tot dels governants electes, per anar a parar a mans d’institucions i organismes supranacionals de dubtós caràcter democràtic. El discurs tecnòcrata de l’austeritat, de “l’això no és possible”, segrestador de la sobirania dels pobles i dels governs, sembla portar-nos a la paràlisi, l’egoisme i la por. Quina societat en quedarà, de tot plegat?

No hi ha dubte que aquestes perspectives tan pessimistes poden conduir-nos a un immobilisme temerós i escèptic. Però fent front al derrotisme s’aixeca un gran moviment d’associacions, col·lectius i projectes que afirmen, dia sí i dia també, que transformar el món és possible, i que paga la pena provar-ho. Som centenars i milers de persones d’orígens diversos que hem decidit contribuir al bé comú tot millorant la nostra societat des de la dedicació activista i voluntària. Som un gran cor de veus que no volem resignar-nos ni deixar que el mal temps ens faci ser pitjors éssers humans. Aquest és l’autèntic nervi de la res publica, en un medi social cada cop més sotmès al consumisme i el totalitarisme de la indiferència: una ciutadania desperta, políticament madura, que participem cada dia i que no renunciem a influir en el seu entorn i canviar l’estat de les coses.

Les victòries –grans i petites– del teixit associatiu parlen per si mateixes, i tanmateix el seu principal èxit és la seva sola existència, la capacitat d’adaptar-se i donar resposta als nous contextos històrics que s’han anat succeint. És justament en aquests moments complexos que cal anar més enllà, continuar creixent tot incorporant nova gent a la gran causa col·lectiva d’una democràcia avançada i participada. Per això el CJB volem donar el tret de sortida a una nova campanya de foment i visualització de l’associacionisme juvenil, posant èmfasi en el seu caràcter dinàmic, el seu potencial transformador i la seva aportació social contínua. Apel·lem a totes aquelles persones joves que han sentit la curiositat o la necessitat d’ajuntar-se amb altres per treballar amb un objectiu comú però que encara no no s’han decidit o atrevit a fer el pas.

El moviment juvenil de la ciutat és una realitat rica i complexa que no pot acomodar-se al paper de comparsa o d’actor secundari: hem de reclamar el nostre dret legítim a no ser minoritzades per la gran maquinària administrativa i institucional, a fer escoltar la nostra opinió sobre els assumptes que ens incumbeixen (estiguin o no directament relacionats amb la joventut), a generar espais quotidians d’apoderament per a les persones i les entitats de joves. La millor manera de combatre l’exclusió és reivindicar-nos com a subjectes polítics que no passem ni ens desinteressem, sinó que tenim idees i propostes per tal d’incorporar la perspectiva juvenil al disseny de les polítiques públiques i revertir els efectes nocius que el sistema actual està tenint sobre tota una generació de joves. Cal que ens ho creguem i que continuem construint consensos, projectes i estructures compartides que reforcin la nostra capacitat d’interlocució i d’incidència en els afers col·lectius.

El CJB estem compromesos amb l’eixamplament de la base del jovent organitzat, mobilitzat i activista de Barcelona. Perquè tu pots canviar les coses, enganxa’t al moviment juvenil!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús