Entrades amb l'etiqueta ‘CJB’

Canviar les coses col·lectivament

dilluns, 24/03/2014

Article escrit per al Diari de l’AGO de la 49a Assemblea General Ordinària del Consell de la Joventut de Barcelona, celebrada el 8 de març de 2014 al Centre Cívic Can Felipa del Poblenou.

Són temps difícils. Els impactes de la duríssima recessió econòmica, la crisi política i la regressió de la democràcia han posat en entredit antigues certeses que crèiem inqüestionables. La presa de decisions cada cop s’allunya més dels individus, de la comunitat, fins i tot dels governants electes, per anar a parar a mans d’institucions i organismes supranacionals de dubtós caràcter democràtic. El discurs tecnòcrata de l’austeritat, de “l’això no és possible”, segrestador de la sobirania dels pobles i dels governs, sembla portar-nos a la paràlisi, l’egoisme i la por. Quina societat en quedarà, de tot plegat?

(més…)

L’associacionisme juvenil en defensa de l’educació

dilluns, 20/05/2013

Pancarta vista a la manifestació contra la reforma educativa (Barcelona, 9 de maig de 2013). Foto pròpia.

En els darrers dies hem sentit a parlar molt de l’educació. L’excusa, com és costum, ha estat l’enèssim canvi legislatiu des d’instàncies estatals. La reforma impulsada pel ministre José Ignacio Wert, coneguda amb les sigles de LOMCE, ha estat rebuda com una autèntica càrrega de profunditat que amenaça de fer retrocedir el sistema educatiu a situacions pròpies dels anys foscos de la Transició, quan el model lingüístic encara no havia donat pas a una normalització de les llengües perseguides per la dictadura i els continguts estaven dissenyats per a adoctrinar més que no per a educar. La desaparició de l’Educació per a la Ciutadania, el reforç de Religió –catòlica, és clar– com a assignatura troncal, el relegament de la Història de la Filosofia com a optativa i un gran nombre de disbarats similars són injustificables i cal combatre’ls des d’una perspectiva educativa oberta, laica, integral i crítica pròpia de la segona dècada del segle XXI. Això sense comptar la intenció privatitzadora, la cobertura de l’ensenyament elitista i segregador per sexes, la liquidació de tota participació estudiantil i l’esperit recentralitzador que inspiren la lletra de la llei.

(més…)

El futur de la joventut, el futur de Barcelona

dijous, 4/04/2013

Nota: Aquest article va aparèixer a la premsa local de Barcelona la segona setmana de març, donant notícia de la renovació en el Secretariat i la Presidència del CJB. L’he volgut repescar per a fer-ne la primera entrada d’aquest nou blog, tot agraint al Diari Ara la seva predisposició i col·laboració per fer més forta la veu de les entitats juvenils de la ciutat.


El dissabte 9 de març es va celebrar la 48a Assemblea General Ordinària del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), la plataforma independent que aplega les principals entitats juvenils de la ciutat. En aquest marc, a més de valorar l’activitat de l’any passat i d’aprovar les línies de treball per al 2013, es van renovar tant el Secretariat com la Presidència del consell.

Des d’aquí vull reivindicar la feina feta en el darrer període, encapçalat per en Pau Gonzàlez, i ratificar el ferm compromís de l’associacionisme juvenil amb la ciutat i la seva joventut, un dels sectors més castigats per la crisi econòmica actual.

L’escenari és dramàtic i hi ha molt camí per recórrer. Els índexs d’atur i de temporalitat entre els i les joves són un veritable escàndol, però ningú no assumeix la responsabilitat per haver fet de la precarietat juvenil un element estructural al model de creixement econòmic de les darreres quatre dècades. Moltes persones joves han hagut de tornar a casa de la família o es veuen obligats a viure en condicions precàries, mentre la taxa d’emancipació juvenil cau en picat. Milers de joves han marxat de la ciutat i del país en un veritable èxode generacional. A més, les entitats juvenils veuen perillar els seus projectes per culpa de les retallades pressupostàries i el replegament social generalitzat.

El mes de gener el Ple de l’Ajuntament aprovà un Pla de Xoc contra l’atur juvenil, i està previst que aquest mes de març es presenti el nou Pla Jove 2013-2016. Des del CJB celebrem aquestes iniciatives, però advertim que sense una autèntica voluntat política i sense una visió transversal que impliqui tots els nivells de l’Administració seran poc més que paper mullat. Ara més que mai, Barcelona es juga el seu futur en les polítiques de joventut.

14/03/2013