Primera masegada de Mas

Els mitjans de comunicació, especialment la premsa, és especialista en posArtur-Mas-durant-roda-premsa_ARAIMA20101203_0110_18.jpgar nom a esdeveniments que no en tenen, però que ens són molt útils per definir aquella acció o declaració. Vaja, això que jo en dic (gràcies al mestre Lluís Duch) emparaular la realitat. Aquestes expressions són molt útils als periodistes perquè així s’estalvien haver de contextualitzar aquella acció cada vegada.

Per exemple, en esports, durant un temps, es va posar de moda l’emparaulament “villarato” que servia per definir el suposat favoritisme del president de la Real Federación Española de Fútbol, Ángel María Villar, envers el Futbol Club Barcelona. Així després de cada partit en què, segons la premsa madrilenya esportiva, el Barça havia estat afavorit pels àrbitres la culpa era del “villarato”. ¿I què responien des de la premsa catalana? Doncs que això era una invenció de la “brunete mediàtica” espanyola, una manera d’emparaular els mitjans espanyolistes anticatalanistes i antibasquistes que, si no vaig equivocat, es va inventar Xabier Arzalluz.

En política, com en els esports, és un camp adobat per a emparaular aquestes accions o esdeveniments. D’exemples n’hi ha múltiples, però avui em voldria fixar en aquells que tenen a veure amb les accions dels presidents de la Generalitat i que se solen utilitzar per fer certa mofa. Jordi Pujol, quan era president, no en tenia cap referida a les seves accions, però sí que n’ha tingut per definir aquells qui actuen com ell: pujolejar. Pel que fa a Maragall, té la més coneguda i extesa, referida, aquesta sí, a la seva manera d’actuar: maragallada. Una maragallada era allò que deia o feia Maragall aparentment sense que s’ho hagués rumiat gaire i de conseqüències incalculables. Aquesta expressió ja s’utilitzava quan era alcalde i també ha estat útil per definir les accions del seu germà. Pel que fa a José Montilla, l’emparaulament que sovint s’utilitza no és tant, que també, per definir les seves accions com l’idioma que parla, el montillesc.

I ara tindrem un nou president a qui, segur, també l’hi haurem d’encolomar algun emparaulament que ens sigui útil per definir les seves accions controvertides. Diria que els mitjans encara no n’han encunyat cap, així que m’atreveixo a proposar-ne un. ¿Què ús sembla “Masegada”? Crec que està bé perquè masegar vol dir, segons els GDLC “sometre a pressions, fregadissos, batzegades, etc.” i, per tant, aplicada al nou President de la Generalitat, pot servir per dir “acció d’Artur Mas que deixa descol·locats i masegats als seus contrincants i/o afins”.

Per dur-ho al cas pràctic, què us sembla si hi posem un exemple. Artur Mas ha fet avui al matí, en un programa líder d’una ràdio pública catalana (una manera que tenen a la competència de dir el Matí de Catalunya Ràdio), la seva primera masegada fins i tot abans de ser investit president. Mas ha afirmat que el seu govern només tindrà un Conseller en cap si aquest càrrec l’accepta Josep Antoni Duran i LLeida. ¿I per què és una masegada aquesta afirmació? Doncs perquè es va passar la campanya dient que faria el govern dels millors, sense partidismes, i fins i tot va arribar a afirmar que si calia faria conseller un socialista si aquest era el millor que trobava pel càrrec. En canvi, a l’hora de la veritat, ¿resulta que a Catalunya només hi ha una persona que estigui capacitada per ocupar el càrrec de Conseller en cap? Fins i tot diria que molta gent, especialment entre molts votants de CiU, sobretot els militants de CDC, creuen que hi ha persones més preparades.

Una de dues, o es té Conseller en cap o no es té Conseller en cap, però supeditar el càrrec a la resposta del senyor Duran i Lleida demostra una actitud clarament partidista. Si realment Mas fos conseqüent hauria de dir: “tindré un Conseller en cap i vull que sigui en Duran perquè crec que és el millor. Ara, si ell no accepta el càrrec en buscaré un altre que serà el segon millor Conseller en cap que podria tenir Catalunya”.

Aquesta, per tant, podria passar a la història com la primera masegada de Mas, sempre que els mitjans acabin acceptant aquest emparaulament per definir les accions del que aviat serà el 129è President de Catalunya. Li hauré de demanar què li sembla la proposta al company de pàgines digitals i responsable de Llengua i Defensor del lector d’aquest diari, Albert Pla Nualart.

10 comentaris

 • Dani Ruiz Rosal

  09/12/2010 21:55

  Força encertat el el mot de “masegada”, igual d’encertada l’explicació del per què d’aquest…

 • Tweets that mention Primera masegada de Mas – Ara.cat — Topsy.com

  09/12/2010 22:01

  […] This post was mentioned on Twitter by Mireia, Enric Xicoy i Comas. Enric Xicoy i Comas said: Primera masegada de Mas – Ara.cat http://t.co/QuWgsfu via @diariARA #emparaulant […]

 • carles fabrego

  10/12/2010 1:38

  Exigiriem a Guardiola que decidis si juga amb davanter centre clàssic o no abans de saber de quins homes disposa i si aquests tenen la seva confiança per ocupar el lloc en questió? Escollir una formació en funció dels homes disponibles sembla força llògic. Potser en Mas té el convenciment que amb Duran de davanter centre pot fer mal, però que si aquest no està disponible, potser l’equip serà més efectiu amb un parell de “mitja puntes”…

 • Enric Xicoy i Comas

  11/12/2010 0:47

  Gràcies Dani i Carles pels comentaris. Carles, si Guardiola vol pot tenir els davanters centres que desitgi. El mateix dic de Mas.

 • ignatius

  12/12/2010 17:50

  No, noi, no respon l’argument d’en Carles Fabregó, que impugna la base del teu article i t’obliga a un exercici d’honestedat intel.Lectual que no has fet. Citar d’enmtrada el mestre Duch és fantàstic, però el mestre Duch t’obliga, com deus saber, a mantenir el nivell fins a la més petita nota de peu de pàgina

 • Enric Xicoy i Comas

  12/12/2010 19:14

  Ignatius, diria que sí que responc l’argument de fons d’en Carles. Però potser no ets capaç de veure que responc amb la mateixa metàfora que l’autor. M’hauré d’explicar millor. Crec que sóc honest mantenint les meves idees. I la meva idea bàsica del text és que Artur Mas pot decidir jugar o no amb davanter centre perquè en té tants com vulgui a la seva disposició. El mateix que li passa a Guardiola, que pot disposar dels que vulgui, i més ara que els pot pagar amb petrodòlars. El que dic és que si Guardiola decidiís que no juga amb davanter centre perquè Villa vol fer de defensa tothom li diria que se’n busqués un altre. L’important, doncs, és decidir si vols jugar amb davanter centre o no, després ja vindran els noms.

 • Daimon

  13/12/2010 15:07

  Jo, molt humilment, penso que la primera Masegada és aixecar la bandera del nou estatut i reclamar el concert econòmic, per a desprès, per un acte de “seriositat constitucional” baixar-la i oblidar-se’n completament fins que fart de perdre les eleccions, torna a aixecar lo famós concert (ja digne de Mozart per la genialitat que desprès)… i quedar-se tan ample.

 • Isaac Serrano

  13/12/2010 17:53

  Personalment, i al marge de les meves afinitats polítiques, si l’artur mas diu que vol “els millors” i el que ell creu “el millor” no està disponible, no trobo incoherent que digui “si no tinc el millor conseller en cap, no en tindré cap”. Després de tot, tenir “el segon millor” és incumplir la promesa.

 • llpv

  13/12/2010 23:20

  I d’on surt i/o qui certifica que en Duran és el millor. Un home que porta tota la vida a la política i que mai, tret d’uns mesos a governació, no ha tingut cap càrrec amb responsabilitats electorals. I per cert, va deixar la conselleria per una rabieta quan en Pujol anomenà Mas com a succesor.

 • Cris Pagès Boune

  14/12/2010 14:49

  Molt encertat i una mica ingenu: d’on s’ha vist que els politics d’aquests temps siguin conseqüents? Jo demanaria que els candidats, en les seves campanyes, no fessin cap més promesa que la de fer tots els possibles per du a terme segons què (depen de la seva tendència). Tots sabem que els governants no tenen el poder i que lo que importa és la seva tendència social i política i la seva honestedat.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús