L’ARA a examen

En motiu del número 5o l’ARA ha decidit obrir un compte defoto.JPG correu perquè els lectors puguin suggerir alguns canvis (retocs@ara.cat). Fa uns dies, 10 número abans del 50, jo ja en vaig proposar alguns en aquesta entrada. Coincidint en el temps amb aquesta posada a examen de l’edició del diari, vaig decidir posar una pàgina del número 42 a l’examen dels meus estudiants de Periodisme de la Facultat de Comunicació Blanquerna. Es tracta d’un text de Ferran Casas sobre els passos que estava fent el PSC per ubicar-se en el nou panorama polític de després de les eleccions. Els alumnes d’Introducció al Periodisme havien d’identificar com estaven atribuïdes i citades les fontes, dir-me quins eren els elements estètics de la pàgina i també saber-me explicar de quin gènere periodístic es tracta, segons els havíem explicat a classe. Aquesta foto de la dreta és d’un moment de la correcció.

Una altra de les preguntes, la primera, anava sobre les rutines periodístiques i la figura del Gatekeeper. La pregunta parteix d’un fragment d’un text de Llorenç Gomis titulat “Cuando una noticia no dura publicat a La Vanguardia el 27 de gener del 2003. Aquí us deixo la cita de Gomis, mestre de mestres del Periodisme. A partir d’ara procuraré, de tant en tant, anar publicant algunes de les cites més destacades del món de periodisme que a mi em serveixen a les classes per definir millor aquest ofici:

Lo mas tradicional es pensar en el periodista. Se lo imaginan como una persona que trabaja en un diario y “sale” a buscar la noticia cualquiera sobre cualquier tema y dispone de un espacio para meterla en él por su cuenta y riesgo.”

No es así. El periodista trabaja en una sección y tiene un jefe, que antes de empezar le puede ya indicar qué acto, suceso o noticia debe cubrir. En su mesa puede encontrar también diez piezas por cada una que tendrá sitio en el diario. Pero, además, y sobre todo, depende de alguien que antes que él ha escrito la noticia y hasta programado el hecho que la noticia describe: es la fuente informativa”.

1 comentari

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús