Il·luminats

llumsciutat.jpgDesprés d’una dies absent del blog, tornem a la càrrega. Aquells qui ens dediquem a la gestió universitària, a part de la docència, els dies entre semestres són els que tenim més feina de l’any: corregir treballs i exàmens, preparar les classes del següent semestre, acabar de confeccionar els horaris, etcètera. És per aquest motiu que els últims dies no he trobat hores per escriure emparaulaments. En aquesta entrada, precisament, us vull parlar dels nostres estudiants.

Sovint, com va passar fa uns dies, es posa en dubte el nostre nivell educatiu. En més d’una reunió amb professors també he sentit comentaris semblants: que si els alumnes d’ara són pitjors que els d’abans, que no saben escriure un text ben ordenat i sense faltes, que tenen dèficit d’atenció, etcètera. I a primera vista diria que tenen raó.

Però si comencem a fixar-nos en diferents detalls ens adonem que potser fem malament el diagnòstic. O sigui, potser el que passa és que amb l’aplicació dels nostres vells mètodes docents els alumnes treuen menys de si mateixos. I diria que això no és nou. Quantes vegades heu sentit un mestre queixar-se dels seus aprenents? L’aprenent és jove, té pardals al cap i es distreu amb facilitat. Però també és cert que moltes vegades aporta idees noves que el mestre és reticent a aplicar. I això, en una era com l’actual, en què els canvis tecnològics són vertiginosos, s’accentua.

És per aquest motiu que convé que ens fixem en aquests detalls, aquells símptomes, que ens serveixen per veure com els que ara són els nostres alumnes algun dia ens començaran a passar la mà per la cara.

Permeteu-me que, aquesta vegada, escombri cap a casa i posi un exemple de la Facultat de Comunicació Blanquerna. Diuen que més val boig conegut que savi per conèixer. Llums de la Ciutat és un portal informatiu, una revista online, que van fundar uns alumnes a primer, que ara ja fan tercer, i que són els primers d’estrenar el Pla Bolonya. El portal pretén ser, i és, un mitjà periodístic online amb entrevistes, reportatges, programes de ràdio, vídeos, etcètera. Està fet exclusivament per alumnes i utilitza les TIC per difondre la seva feina. Fa pocs dies han publicat, precisament, una crònica dedicada a l’ARA.

Per suposat que encara no té el nivell professional d’altres mitjans, però és un treball molt digne tenint en compte els recursos de què disposen, la poca experiència acumulada i les poques hores que la carrera els deixa per dedicar-s’hi. S’ha convertit, a més, en un altre mitjà per difondre els nombrosos actes que anem fent a la facultat. Per suposat, la capacitat que tenen aquests alumnes per aprofitar recursos com Twitter o Facebook és espectacular. Ja ens agradaria a molts professors estar al seu nivell 2.0.

Quan jo era alumne de la mateixa facultat, 94-98, fèiem un fanzine, i vam fer algun intent de revista universitària. Sincerament, repassant els textos de llavors i els de Llums de la Ciutat, m’adono que no tenen res a envejar a una promoció que va donar grans periodistes del país com Joan Maria Pou, Xesco Canosa, Enric Vila, Montse Tió, Jordi Fusté, Jordi Borda, Francesc Romeu, Bea Cabezas, Ruth Jiménez, Francesc Orenes, Cristina Buesa, Pilar Santos i un llarg etcètera (que em perdonin els bons amics que m’he deixat a la llista).

Potser sí que el fracàs escolar ha pujat i el nivell educatiu dels nostres joves ha baixat. Però estic convençut que l’exemple de Llums de la Ciutat és només un més dels molts que ens podríem trobar a les altres facultats de comunicació del país i que il·luminen el nostre panorama universitari i mediàtic.

2 comentaris

  • Tweets that mention Il·luminats – Ara.cat — Topsy.com

    03/02/2011 11:45

    […] This post was mentioned on Twitter by llumsdelaciutat and Enric Mauri, Enric Xicoy i Comas. Enric Xicoy i Comas said: Il·luminats – Ara.cat http://t.co/WsdDOoI via @diariARA #emparaulant dedicat a @llumsdelaciutat […]

  • Que demanin un desig – Ara.cat

    21/03/2011 14:04

    […] uns dies escrivia una entrada dedicada a uns estudiants de periodisme que estan fent una gran feina abans de sortir de la […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús