Chikilicuatre Jump

Es veu que Andreu Buenafuente es va emprenyar molt amb la incursió de Jimmy Jump a la gala dels Goya. No només ho va dir en directe sinó que l’endemà, en una entrevista a la seva cadena mare, la SER, va explicar que va estar a punt d’hostiar-lo. La veritat és que deu emprenyar bastant que t’interrompin d’aquesta manera.

Buenafuente, a la gala, va dir que que com a català se n’avergonyia. Al Twitter, a part dels elogis, també va rebre moltes crítiques per aquestes paraules ja que, una vegada més, els catalans havíem de demanar perdó. L’endemà a la ràdio va afegir que si almenys aquest personatge reivindiqués alguna cosa, potser tindria algun sentit el que fa. Però que, en realitat, només ho feia per “donar la nota”.

I jo vaig pensar que fer-ho per “donar la nota” ja té un sentit. En realitat, el que fa Jimmy Jump és jugar al mateix joc que juguen els que organitzen aquestes pseudoesdeveniments: fer-se notar. Si l’acadèmia del cinema espanyol va començar a lliurar aquests premis fa 25 anys és perquè ve veure la necessitat de fer-se notar davant el cinema nordamericà. La intenció dels Goya no és només premiar els seus membres, sinó sobretot fer propaganda mediàtica del cinema espanyol. Es calcula que més d’un 60% de les notícies que apareixen als mitjans són fruit de pseudoesdeveniments, o sigui, actes fets expressament per ser notícia.

Doncs bé, la finalitat de Jimmy Jump no és altra que ser un metapseudoesdeveniment (ho sento per l’emparaulament). O sigui, ser un pseudoesdeveniment dins el pseudoesdeveniment. Potser no és la seva intenció, però cada vegada que veig un saltador d’aquests en un acte penso que, en part, posa en evidència el sistema de complicitats entre els mitjans i els autors d’un pseudoesdeveniment.

I la pregunta que em vaig formular després de sentir Andreu Buenafuente va ser: ¿I Chikilicuatre, personatge creat pel Terrat del senyor Buenafuente, no va ser inventat per donar la nota en el pseudoesdeveniment d’Eurovisión?

1 comentari

  • carles fabrego vinyeta

    17/02/2011 10:51

    Jo crec que el problema d’en JJ no és el que fa, sinó que utilitzi la barretina catalana per rematar totes les seves aparicions, tractant de imposar aquest noble símbol català al damunt d’ objectes o persones com dient “missió acomplida!”. Com quan l’exercit espanyol va col·locar la bandera espanyola a Perejil, vaja. Si no fos per això subscriuria tot el que dius.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús