Interpretació, manipulació i tergiversació

La guerra psicodialecticomediàtica de Mourinho i Guardiola és digne d’una tesi doctoral. Una tesi que hauria de fer un doctorand llicenciat en Periodisme. Per començar cal acotar el període d’anàlisi. Jo suggereixo els anys que Guardiola estigui a la banqueta i només els partits en què el Barça s’enfronta amb els dirigits per Mourinho. Pel que fa a l’objecte d’anàlisi, em centraria emb els 4 diaris esportius de màxima difusió a l’Estat espanyol: Marca, As, Sport i Mundo Deportivo. D’aquests, agafaríem els diaris publicats dos dies abans i dos dies després del partit i ens fixaríem especialment amb les portades, editorials i totes les pàgines dedicades al partit. A part d’aquests dies, i com a cas excepcional d’estudi, complementari a l’altre, em centraria amb el tractament mediàtic de les semifinals de Champions. En aquest cas, afegiríem a l’estudi altres diaris de difusió general, de Madrid i Barcelona. I pel que fa a aquestes semifinals, analitzaria què es va dir a la rodes de premsa dels dos entrenadors i què van acabar destacant-ne els mitjans fent èmfasi en allò que no es va publicar i també allò que no es va preguntar per part dels mitjans.

Ara que tenim el període (quan) i l’objecte (què), ens caldria escollir la metodologia (com). Per triar aquesta metodologia, citaríem alguns llibres sobre l’anàlisi de continguts, teoria del periodisme, etcètera. Bastida la metodologia, i el marc teòric, començaríem l’anàlisi, no sense abans formular unes preguntes prèvies.

– Es fa una interpretació diferent des de Madrid que des de Barcelona?

– En quin grau podem considerar que aquesta interpretació és valorativa?

– Quin ús es fa de les paraules, com s’emparaula la realitat?

– A quines conclusions explícites i implícites s’arriba a cada mitjà?

– Quin grau de valoració positiva, negativa o neutre es fa de Guardiola i Mourinho?

– Quins són els temes més destacats?

– D’aquests temes, quins podem considerar estrícament esportius?

– Quines fonts d’informació es citen?

– Qui són els protagonistes de les notícies?

– Quin ús es fa de les matges?

– …?

I també hauríem de formular algunes hipòtesis que miraríem de demostrar. A la tesi exposaríem les dades que hem obtingut, diari per diari i partit a partit, però també fent una comparativa entre mitjans.

Finalment, explicaríem a quines conclusions hem arribat.

A hores d’ara, aquells qui heu llegit fins aquí, potser seríeu capaços de formular algunes d’aquestes hipòtesis i aventurar algunes conclusions. I potser també em diríeu que per arribar a aquestes conclusions tan evidents, no cal fer una tesi doctoral. I jo us diria que, a vegades, convé fer evidents les evidències.

3 comentaris

 • ECM

  29/04/2011 21:16

  Em sembla perfecte tot el que has escrit…pero perquè no fas tu tot aqest analisi? Sembla molt interessant!Fins diumenge!

 • Judith Camps Vilaseca

  30/04/2011 13:25

  M’apunto a conèixer el teu anàlisi.

 • Enric Xicoy i Comas

  02/05/2011 8:39

  No, no, no! Jo ja n’he fet una, de tesi, i vaig treballar-hi durant 10 anys (que no vol dir que tingués 10 anys de feina).

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús