Estadística per a periodistes

Una de les notícies del dimecres 29 de juny, dia de sant Pere i sant Pau, és que en un referèndum d’independència el Sí guanyaria amb el 60,3% dels vots i el No obtindria el 39,7% amb una participació del 71,1%. Així ho reflecteix una enquesta a 2.500 persones del CEO. Tot i així, la majoria de mitjans han preferit titular d’una altra manera: “El 43% dels catalans votaría “sí” en un referèndum”. Així, o bastant semblant, titulen o subtitulen la majoria de digitals que he consultat, mireu:

ARA:Un 42,9% dels catalans votarien a favor de la independència i només un 28,2%, en contra

La Vanguardia: El 43% de los catalanes votaría sí a la independencia

Avui: Un 42,9% dels catalans votarien a favor de la independència; un 25,2% en contra, i un 23,3% s’abstindrien, segons l’última enquesta del CEO

El Periódico: El 43% dels catalans votarien a favor de la independència en un referèndum

ABC: Casi el 43% de catalanes voatría a favor de la independencia, según un sondeo del CEO

El País: Un 43% de los catalanes votarían a favor y un 28% en contra, según el sondeo de la Generalitat

El Mundo: Un 42,9% apoyaría la secesión, un 28,2% se opondría y un 23,3% no votaría

Tots aquests titulars són correctes i reflecteixen amb exactitud la dada del CEO. Menys exacte, per no dir gens exacte, és el titular que han repetit unes quantes vegades a “El Món a RAC1″ el matí del dia 30: “El sí a la independència obtindria un 43% dels vots”. I aquí és on hi ha el problema, la intepretació de les dades.

Estic convençut que, malgrat que els diaris han titulat correctament, la majoria de catalans es quedaran amb la idea que en un referèndum el Sí “només” tindria el 43% dels vots. Quan, en realitat, el CEO ens diu que hi hauria un 71,1% de gent que aniria a votar, dels quals, un 60,3% votaria que Sí i un 30,7% votaria que No. I aquestes són les dades que, de veritat, són importants. Només hi ha dos diaris, que jo hagi vist, que això ho expliquin en el cos de la notícia: l’ARA (en l’edició en paper, no en la digital) i l’AVUI/EL PUNT (almenys en l’edició digital, el paper no l’he pogut consultar).

També és cert que del 23,3% que diu que no votaria un 22% no ho faria perquè voldria preservar la unitat d’Espanya. Però fins i tot si aquests acabessin anant a votar en contra de la independència el Sí guanyaria amb més del 56% dels vots. I per què és important aquesta manera d’interpretar les dades? Doncs perquè en un referèndum real el que compta és quanta gent va a votar, la participació, i què voten els que voten (valgui la redundància).

La participació és important perquè la UE ha validat referèndums amb una participació superior al 50%. En el nostre cas estem parlant d’una participació superior al 70%. A més, això desmentiria algunes teories que diuen que a més participació menys independència. O sigui, hi ha qui diu que amb un 40% de particpació sí que guanyaria el Sí, però que amb més del 50% guanyaria el No. Això l’enquesta del CEO ho desmenteix.

I, per suposat, seria important saber què voten els que van a votar ja que la UE ha validat referèndums d’independència a partir de més del 55% de vots favorables al Sí. En el nostre cas, actualment, i segons l’enquesta, estaríem en el 60%. Per tant, tots aquells qui sempre han afirmat que només hauríem de convocar un referèndum quan es donessin les condicions per guanyar-lo ja no tindrien excusa per negar-ne la convocatòria.

Però em sembla que les coses continuaran com fins ara i els qui tenen el poder de decisió sobre la convocatòria d’un referèndum seguiran fent poc o gens cas a aquestes dades. De fet, fa gairebé un any la UOC ja va fer una enquesta similar a la del CEO, i jo em vaig veure obligat a escriure al meu blog personal una entrada també semblant a aquesta. Ja veieu el cas que em fan.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús