Majoria per primer cop?

Fa just un any, el dia 29 de juny de 2011, publicava una entrada en aquest mateix blog parlant de l’enquesta del CEO sobre què votarien els catalans en un referèndum sobre la independència. El vaig titular “Estadística per a periodistes“. En aquell intentava explicar com els mitjans de comunicació eren incapaços d’analitzar correctament els resultats de l’enquesta del CEO. Alhora, en aquell article feia referència a un altre de més antic, del desembre del 2009, on explicava un altre exemple semblant: “Suspendre estadística“.

Doncs bé, som a l’any 2012 i els periodistes continuen caient en el mateix error a l’hora d’analitzar els resultats del CEO sobre la independència. Error, o manipulació tergiversadora voluntària. En l’entrada de l’any passat, posava diferents exemple de titulars en què es deia que al voltant del 43% dels catalans votarien a favor de la independència. Ara els votants favorables són del 51%. Els titulars, en cap cas, eren falsos, però duien a l’engany ja que la impressió que s’endú el lector és que en un referèndum el sí obtindria el 43 o el 51 per cent dels resultats, i això sí que és fals. Totalment fals.

Ho torno a explicar. Els resultats del baròmetre del CEO diuen que en cas que es convoqués un referèndum el 51,1% dels catalans amb dret a vot triarien el “Sí” a la independència, un 21,1% votarien en contra i un altres 21,1% s’abstindrien. Els indecisos, només el 4,7%. Suposem que aquests indecisos, que són molt pocs, acaben votant amb la mateixa proporció que els altres. Podem afirmar, sense tergiversar les dades, que els resultats serien aquests: hi hauria una participació del 79,9%, el Sí obtindria el 70,8% dels vots i el No el 29,2%.

De tota la vida, quan hi ha una enquesta sobre un referèndum, els resultats que es donen són similars als que acabo de donar jo. O sigui, es diu quin resultat obtindria el Sí, quin el No i quina participació tindríem. Us posaré un exemple claríssim que ho demostra. Els dies previs a l’útim referèndum nacional, el de la votació de l’Estatut del 2006, es van donar els resultats de diferents enquestes. Agafo La Vanguardia com exemple perquè la seva magnífica hemeroteca m’ho facilita, però el podria agafar de qualsevol altre diari. El 12 de juny del 2006 La Vanguardia donava aquest titular: “El sí al Estatut en el referéndum llegará al 75% y la participación rozará el 60%” i com a subtítol “Casi el 80% desea la aprobación del texto y únicamente un 21% votará en contra“. La meva pregunta és, per què La Vanguardia no va titular així: “El 45% de los catalanes votaría “sí” a l’Estatut de Catalunya“? Fixeu-vos que aquest és el titular que va escollir La Vanguardia per a l’edició digital sobre els resultats del CEO: “El 51,1% de los catalanes votaría ‘sí’ a la independencia en un referéndum“. En definitiva, en un cas es dóna els resultats sobre els que anirien a votar (referèndum de l’Estatut) i en l’altre es dóna el resultat sobre tots els que tenen dret a vot (referèndum sobre la independència).

Potser em faig pesat, eh, però si tu llegeixes: “El sí al Estatut en el referéndum llegará al 75% y la participación rozará el 60%” i “El 51,1% de los catalanes votaría ‘sí’ a la independencia en un referéndum” t’emportes la idea que l’Estatut té més suport que la independència. Si llegeixes “El 45% de los catalanes votaría “sí” a l’Estatut de Catalunya” i “El sí a la independencia en el referéndum llegará al 70,8% y la participación rozará el 80%” penses que la independència té més partidaris que l’Estatut.

Ara, si poséssim les dues enquestes al mateix nivell a l’hora de titular tindríem: “El sí al Estatut en el referéndum llegará al 75% y la participación rozará el 60%” i “El sí a la independencia en el referéndum llegará al 70,8% y la participación rozará el 80%“. Per tant, els dos tindrien resultats similars, amb una diferència clara, molta més gent acabaria votant a favor de la independència ja que la participació seria gairebé 20 punts superior, tot i que els vots a favor serien 4,2 punts inferiors.

Doncs bé, el titular en portada de La Vanguardia l’endemà de saber-se els resultats del CEO va ser: “Un sondeig dóna per primer cop majoria a la independència”. Un text que indueix a l’engany ja que totes les enquestes que s’han fet des d’aquell 2009 demostren que el sí seria majoritari en un referèndum. Un error, insisteixo, que cometen tots els diaris, inclús aquells que tenen una línia editorial propera a la independència.

Sovint s’ha posat en dubte la viabilitat de la convocatòria d’un referèndum sobre la independència de Catalunya argumentant que aquest no es podria guanyar. Doncs bé, fa tres anys que totes les enquestes diuen que es guanyaria amb una majoria més que suficient. I el segon argument és que això provocaria una ruptura i una divisió social en dues parts. El referèndum de l’Estatut també va dividir la societat en dues parts, i no hi va haver cap problema per convocar-lo. I, en tot cas, quina de les dues parts està discriminada actualment? La majoritària o la minoritària. S’han acabat les excuses.

 

1 comentari

  • Jordi Cepero

    18/07/2012 20:33

    L’ha clavat!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús