Hipocresia, mentides i parafernàlia

En l’entrada anterior parlava de ‘Lladres’. I en aquesta volia fer un ‘Lladres vol. II’, però al final em decanto per la hipocresia, les mentides i la parafernàlia, que en definitiva també són un robatori, però a nivell moral.

La idea m’ha vingut mentre llegia a l’edició de l’Ara d’aquest dissabte que finalment Urdangarín ha estat inclòs a la felicitació nadalenca de ses majestats els reis tot i la seva presumpta apropiació de fons públics. Em fa gràcia l’oxímoron d’aquesta acusació perquè, al cap i a la fi, això és el que precisament ha estat fent la monarquia al llarg dels segles, a través dels diners que reben cada any dels contribuents.

Més enllà de robatoris socialment acceptats, en la llarga dinastia de Borbons, descendència directa del nostre amic Felip V, ja hi destaca un divorci, una princesa descendent de classe obrera i un presumpte lladre a dues bandes, a la penúltima fila del seu arbre genealògic. Em pregunto quantes escenes dignes de fulletó, quantes mentides i quants secrets més es desvetllaran abans d’adonar-se que ells mateixos són els pàries de la cort.

L’única part de la família que salvaria és la dels més petits. Veure els fills de l’Urdangarín posant a la foto em fa una pena immensa. Em recorda que viuen en la hipocresia d’una mena de conte de fades ple de prínceps, reis, reines, misses, cavalls, esquís i sang blava. Una vida on és obligatori ser creient i demostrar-ho a la premsa tot portant una creu d’un pam i mig al pit, testimoni de la rectitud i el protocol que respecten i, sobretot, testimoni que són esclaus del seu llinatge.

Amb tot plegat, no puc evitar trobat una similitud entre aquesta reialesa obsoleta i els lords i les ladys de la sèrie de Downton Abbey que, si no heu vist, us recomano fervorosament. Allà, arriba la primera guerra mundial i s’adonen que les diferències entre classes han de ser llimades per assegurar la supervivència de la societat i, a la vegada, per garantir la llibertat i felicitat de les generacions que vénen. Esperem que la crisi que estem vivint nosaltres ens serveixi a per adonar-nos que hi ha molta parafernàlia que sobra i que càrrecs com els de la reialesa haurien de ser els primers a retallar-se.

(I tot i que a alguns els agradaria, no demano retallades tan explícites com la que li van fer a Maria Antonieta).

 

1 comentari

  • Xavieret i cognoms

    20/12/2011 15:16

    És de les coses més tristes que hi ha en aquest nostre pandereta country.

    Em fa mandra i tot escriure el tòpic: retallem dels més pobres i mantenim la merdeta inútil aquesta.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús