Hi haurà guerra a Corea?

Hi ha experts que diuen que sí, que només és una qüestió temps, que hi haurà guerra a curt o a mitjà termini. Jo no ho sé i no m’atreveixo a fer pronòstics. El que sí que puc fer és dir que a cap dels principals actors implicats (les dues corees, la Xina, els Estats Units, Rússia i el Japó) l’interessa que n’hi hagi. Entre d’altres motius, pel gran cost econòmic que suposaria i per l’enorme dificultat que tindrien a no involucrar-s’hi directament tots.

Una altra cosa és el manteniment del conflicte. Aquí sí que tots hi poden voler veure algun guany polític i estratègic a curt, mitjà o llarg termini. Per exemple, Pyongyang pot continuar jugant la carta de la por que fa als seus veïns i guanyar encara més temps per fer-ne cada vegada més; Seül pot seguir convencent-se de la necessitat de mantenir l’aliança amb els Estats Units; Washington pot reforçar el seu paper d’aliat imprescindible de Corea del Sud i el Japó; Tòquio pot mostrar la necessitat d’ajornar la seva independència diplomàtica i militar dels Estats Units; Moscou pot mantenir una font d’oportunitats de mostrar-se com un actor a tenir en compte; i Pequín pot guanyar temps mentre segueix consolidant el seu paper de líder regional i mundial.

Les poblacions coreana, russa, japonesa, xinesa i americana hi sortirien guanyant si s’avancés cap a una solució definitiva del conflicte. Però, perquè això passi, cal que hi hagi líders forts, valents i amb visió històrica a gairebé totes les capitals implicades. De moment no és el cas.

1 comentari

  • Manolo Poy

    28/11/2010 20:49

    Moltas felicitats noi
    Manolo Poy

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús