Reelecció a Okinawa i alleujament al Japó, Estats Units, Corea i Taiwan.

Les eleccions a governador d’Okinawa, celebrades ahir diumenge, les ha guanyades per un estret marge de vots Hirokazu Nakaima, l’actual governador. Aquest era el resultat desitjat per Tòquio, Washington, Seül i Taipei en un moment en què la prioritat d’aquestes capitals és plantar cara al nou desafiament de Pyongyang.

Els Estats Units i el Japó intenten avançar en l’aplicació d’un acord per traslladar una de les bases militars americanes més importants de l’illa. Tot i que Nakaima s’oposa a que el canvi d’emplaçament de la instal·lació es faci dins la mateixa Okinawa, és menys radical que el seu principal adversari, Yoichi Iha, que defensa que els americans marxin definitivament. A més, la campanya de Nakaima s’ha centrat en la recuperació de l’economia i la renovació dels ajuts que rep del govern central la prefectura, la més pobra del país.

Al Japó, els governadors de les 47 prefectures es trien per sufragi universal directe i els candidats són independents, tot i que solen comptar amb el suport d’un o més partits polítics. En aquest cas, Nakaima va rebre el suport, entre d’altres, del principal partit nacionalista conservador (el Partit Liberal Democràtic , a l’oposició al parlament japonès) i el dels budistes del Komeito. Iha, en canvi, va rebre l’ajut dels partits comunista i socialista.  Per part seva, el Partit Democràtic del Japó del primer ministre Naoto Kan, es va assegurar no rebre un càstig dels electors al  no decantar-se per cap candidat.

La gran paradoxa d’Okinawa és que molts japonesos n’envegen el ritme de vida més pausat, la natura exuberant i el clima benigne (llevat  dels tifons), alhora que en planyen el fet d’allotjar un 75% de les tropes americanes, que s’hi van quedar després que els Estats Units en tornessin la sobirania al Japó el 1972. Aquesta presència causa periòdicament conflictes amb la població local, però és de gran importància estratègica per defensar els interessos dels Estats Units a la zona.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús