Una Corea unida acceptada per la Xina?

Gràcies a Wikileaks, ara sabem que el viceministre d’Afers Exteriors de Corea del Sud, Chun Yung Woo, li va dir a l’ambaixador dels Estats Units que la Xina acceptaria la reunificació de Corea i el seu caràcter d’aliat dels americans. Segons Woo, n’hi hauria prou amb compensar els xinesos amb l’accés de les seves companyies a zones del país riques en minerals perquè abandonessin els seus recels a la unificació política i econòmica de la península.

Sincerament, dubto molt que a Washington es prenguessin seriosament aquesta predicció, que sona més a desig interessat del govern nacionalista conservador de Seül que a anàlisi racional de la realitat. Sembla obvi que, com diuen els sud coreans, als xinesos l’actitud del règim nord coreà els resulta incòmoda. I també és fàcil imaginar els beneficis econòmics (en mercats, centres de producció, matèries primeres, comunicacions, etc.) que podria obtenir la Xina amb un veí més pacífic i desenvolupat. Ara bé, d’aquí a imaginar que veuria bé una absorció del nord per part del sud hi ha un abisme.

El que a Pequín l’interessa és que Corea del Nord evolucioni en la direcció que ha marcat la Xina en les darreres dècades, i que es deixi protegir cada vegada més per ella. Així s’anirien posant les bases per a una unificació en termes més equilibrats, que arribaria amb el sud i el nord tutelats, respectivament, des de Washington i Pequín. Llavors, americans i xinesos podrien pactar compartir la tutela del nou estat o concedir-li la plena independència.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús