L’arbre del cel de Tòquio ja fa mig quilòmetre d’alt

TST i Asahi Beer Hall. JJuste.jpgTokyo Sky Tree, la gran torre dissenyada per Tadao Ando i Kiichi Sumikawa, ha assolit avui el mig quilòmetre d’alçada. Li falten 134 metres per deixar de créixer, però ja fa mesos que la seva presència es fa notar a l’horitzó de Tòquio. S’anomena “arbre del cel” per decisió popular, tot i que més aviat sembla una enorme columna que fusiona el clàssic i el modern, característica que comparteix amb la resta d’obres d’Ando.

La construcció la promouen Tobu Railway (una de les moltes empreses de ferrocarril que hi ha al Japó) i les principals cadenes de televisió, entre elles la pública NHK. I és que la TST ha de substituir la que, des del 1958, és la principal antena de la ciutat, Tokyo Tower. L’antiga torre quedarà com a símbol del ressorgiment japonès posterior a la Segona Guerra Mundial. Ara ja no és ni la principal talaia de la ciutat, funció que fa la Mori Tower, l’enorme edifici cilíndric del turó de Roppongi.

Segur que l’Sky Tree serà una de les icones d’aquest Tòquio del segle XXI que continua essent el principal referent de la modernitat cultural a l’Àsia. Ara ja és una atracció turística més. Encara no li ha arribat l’hora de les cues per pujar al mirador i als restaurants, però ja hi ha mapes dedicats a mostrar els millors punts per admirar-la. Personalment, em quedo amb el seu perfil (a distància de l’Asahi Beer Hall de Philippe Starck) vist des de la riba d’Asakusa del riu Sumida a l’alçada del pont Azuma.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús