En l’aniversari de l’atac a Pearl Harbor

Yasukuni7.JPGUn zero al Yushukan de Tòquio. Jordi Juste

El 7 de desembre de 1941 les forces armades japoneses van atacar per sorpresa la principal base de la flota americana al Pacífic i la van destrossar. Amb aquesta acció els japonesos van anular la capacitat militar dels Estats Units a la zona durant més de mig any. Aquest període el van aprofitar per expandir els seus dominis al sud de l’Àsia i així assegurar-se el proveïment de petroli i matèries primeres de què els havia privat el bloqueig britànic i americà, imposat com a reacció per l’expansió japonesa a la Xina, Corea, Taiwan i Indoxina. L’atac japonès va provocar, però, la declaració de guerra per part dels Estats Units, que van reconstruir la flota i van acabar sotmetent el Japó, acabant amb els bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki una guerra que ja tenien guanyada.

Això que acabo d’escriure és una simplificació de la narració més acceptada d’uns fets històrics que encara generen interpretacions diverses. Dues de les més marcadament diferenciades són les que ofereixen el USS Arizona Memorial a Oahu (Hawaii) i el Yushukan, el museu annex al santuari de Yasukuni, a Tòquio. El centre dedicat al vaixell on van morir ofegats més de mil mariners americans a Pearl Harbor se centra en explicar el gran valor dels militars americans i la traïdoria amb què els japonesos van atacar Hawaii, mentre que el museu de Tòquio glorifica la classe guerrera nipona i justifica l’imperialisme de la primera meitat del segle XX com una necessitat per lluitar contra el colonialisme occidental a l’Àsia.

La visita a aquestes dues instal·lacions ajuda a formar-se un criteri sobre la història de les relacions entre els Estats Units i el Japó. Però encara és més interessant per entendre el militarisme japonès contemporani el Museu Yamato, a Kure (Hiroshima). Dedicat a explicar la història de la principal base naval del Japó modern, se centra en la construcció del vaixell de guerra Yamato i ofereix una narració excel·lent per comprendre el camí del país des de la seva obertura en la segona meitat del segle XIX. Veient els enormes esforços que es van fer per construir aquell monstre de ferro, que va ser inútil durant la guerra, és difícil no pensar que hi va haver opcions per evitar-la.

2 comentaris

  • Tweets that mention En l’aniversari de l’atac a Pearl Harbour – Ara.cat — Topsy.com

    09/12/2010 11:45

    […] This post was mentioned on Twitter by FREE CATALONIA, Jordi Juste. Jordi Juste said: En l’aniversari de l’atac a Pearl Harbour – Ara.cat http://t.co/dyngKiZ vía @diariARA […]

  • Marta

    13/12/2010 10:47

    Hola Jordi, des de que tinc memòria que estic fascinada per les cultures xinesa i japonesa, així que segueixo amb avidesa aquest nou bloc. Comentar-te si has estat al museu dels kamikazes a Chiran, a l’illa del Kyushu. Jo hi vaig ser-hi ara fa una dècada gairebé, i em va ajudar a entendre la perspectiva japonesa de la segona guerra mundial, com tu també comentes. Salutacions i bona sort!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús