Yoi Otoshi o (Feliç Any Nou)

Feliç Any Nou

Kadomatsu.JPG

Imatge de kadomatsu. JJuste

Al Japó ja han començat a acomiadar l’any 22 de l’era Heisei i a donar la benvinguda al 23. L’any nou arribava al Japó a principis de primavera fins al 1873. Llavors van adoptar el calendari gregorià, però encara ara es mantenen nombrosos costums propis del país.

Com els bonenkai, sopars d’amics i companys regats amb abundant alcohol i on es pot dir allò que es calla durant l’any. O el osoji, la neteja en profunditat d’espais públics i privats. També hi ha guarniments especials a les entrades dels edificis, en què es combinen canyes de bambú, branques de pi i diversos arbustos; o a les portes de cases i para xocs de vehicles, fets amb corda sagrada i mandarina. A l’interior de les cases, en un lloc destacat, es posen els kagamimochi, panets de pasta d’arròs amb una mandarina al damunt, que simbolitzen l’any que marxa i el que arriba. I durant el mes de desembre s’envien postals per felicitar l’Any Nou que es reparteixen el dia u al matí. Pel que fa al menjar, el 31 es mengen els toshikoshisoba (fideus per travessar l’any) i l’u de gener el osechi ryori, un conjunt de menjars amb significats al·legòrics artísticament presentats en precioses caixes de fusta lacada.

Cap d’Any és una celebració familiar: se sopa a casa i es passa la sobretaula veient la televisió, especialment Kohaku uta gasen, un concurs musical que reuneix el star system japonès i que sol captar més del 50 % de l’audiència.

L’any 22 ha estat marcat pel govern del Partit Demòcrata, que no ha pogut canviar la tendència nipona a tenir primers ministres efímers. Primer Hatoyama i després Kan ha hagut de fer front a les lluites entre les faccions internes, a les dificultats del Japó per sortir de la crisi econòmica i a les tensions fronteres amb la Xina.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús