Més de 50 castells simultanis a Valls

decennals.jpg

Arxiu web oficial

A l’anterior article, vàrem fer un repàs breu al calendari casteller. Val a dir que, de manera genèrica i com a referència ens pot anar bé però ja anunciàvem que les exigències de l’entorn de cada colla poden allargar o escurçar la seva activitat. Un clar exemple era el de les formacions que surten a plaça el dia de Santa Eulàlia, pel fet de ser aquesta la patrona de les seves localitats. Un altre exemple, aquest a nivell global, el trobem en la diada de les Festes Decennals de la Candela a Valls.

Des de fa prop de set-cents anys, la capital de l’Alt Camp ret honors a la Mare de Déu de la Candela. La història diu que aquesta va fer que s’acabés la pesta del segle XIV i que va intercedir divinament en la plaga de la llagosta del 1687 i en la malaltia de la constel·lació de 1783. Així doncs, l’any 1791 es va signar un document en què es prenia el compromís de celebrar una processó extraordinària en el seu honor un cop cada deu anys. Sent Valls el bressol del món casteller, no trigarien a veure-s’hi construccions humanes.

Un dels actes d’aquesta festa és la Trobada de Colles Castelleres dels Països Catalans, moment en què les formacions locals conviden  la resta del món casteller a prendre-hi part. Això fa que les temporades en què se celebren les Decennals vallenques, els castellers despertin de la seva letargia hivernal abans de l’estipulat i, de rebot, que la premsa especialitzada s’hagi de treure ràpid la son de les orelles.

Segons informacions de l’organització, enguany (30 de gener) hi prendran part un total de 54 colles i 6.465 castellers. La trobada resulta una cita ineludible pel món casteller ja que, a banda de l’enlairament d’espadats a l’emblemàtica plaça del Blat (on només les colles locals hi poden actuar*), serà l’única oportunitat en què es podran veure 54 castells alçats de manera simultània al davant del monument dels Xiquets de Valls.

A banda d’aquest esdeveniment, altres dues cites de la nostra història propera compten amb una gran participació en format simultani. Al setembre de l’any 2002, en el marc de la celebració de l’Any Gaudí, 47 colles es van reunir a la Sagrada Família per alçar els seus castells en sèries de rondes conjuntes. A l’inici del boom dels 90, 16 colles van alçar les seves construccions simultàniament (algunes d’elles fent castells de germanor) davant de tot el món, l’esdeveniment no era ni més ni menys que la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona ‘92.

*L’any 1972 els Castellers de Barcelona van prendre part en la Firagost, sent així l’única colla forana que ha realitzat una actuació complerta a la plaça del Blat de Valls.

5 comentaris

 • Tweets that mention Més de 50 castells simultanis a Valls – Ara.cat — Topsy.com

  06/01/2011 13:35

  […] This post was mentioned on Twitter by Ivan Rodon. Ivan Rodon said: RT @EfrenGT: Més de 50 castells simultanis a Valls – Gamma extra al Ara.cat http://t.co/WW6gqjK vía @diariARA […]

 • Pablo Varona

  07/01/2011 0:23

  Primer de tot, felicitar-te pel teu blog, Efren, estàs apropant el món casteller a molta gent que abans el veia massa distant com per ni tant sols apropar-te. Tinc tres altres dates properes en què una gran part de les colles es reuneixen. Primer de tot, sé què quan el monument als castells de Tarragona es va inaugurar, l’any 1999 si no vaig errat, hi va haver una gran concentració de colles castelleres que actuaren a la Rambla Nova, davant del monument. Les altres dues dates són les del Concurs i el Concurset, als estius intercalats, que també reuneixen a un gran nombre de colles.

 • Efren Garcia

  10/01/2011 14:10

  Hola Pablo,

  Moltes gràcies pel comentari i per l’aportació. Vaig obviar els concurs perquè el nombre de colles es destacable però no tant el nombre de colles que hi actuen simultàniament. La inauguració del monument casteller de Tarragona va tenir lloc al 1999 i hi van prendre part catorze colles. Val la pena esmentar l’esdeveniment (i el monument) tot i que al ’92 amb moltes menys colles actives, van ser setze les que prenien part en l’acte inicial dels Jocs i és això el que pretenia subratllar.

  Guardo a la recàmera el tema dels monuments castellers, moltes gràcies company!

 • Sergi

  10/01/2011 16:10

  em sembla que seran 55 perque la colla castellera de solsona també hi participarà, diria

 • Efren Garcia

  11/01/2011 20:35

  De fet, suposo que en serà alguna més doncs a la nota de premsa de l’organització tampoc hi figuraven els Salats de Súria que, segons el seu web, també hi prendran part.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús