La rivalitat al món casteller

Es fa molt complicat defensar una posició concloent respecte la definició de l’activitat castellera. Dijous passat vaig mullar-me a considerar-la com a esport folklòric o d’oci per separar-la dels matisos de l’esport competitiu que implicarien un enfrontament que no és habitual al món casteller. Tot i així, cal matisar que els castells neixen i creixen gràcies a les diferents rivalitats esdevingudes des dels inicis i que els sistemes de puntuació i competició actuals són relativament moderns.

La versió més acceptada sobre el naixement del fet casteller diu que les actuals construccions descendeixen de l’antic ‘Ball de valencians’ que finalitzava amb una petita torreta o construcció humana. La rivalitat entre els diferents grups de balladors per alçar la torreta més gran faria que finalment aquesta activitat se separés del ball inicial passant a definir aquestes torretes amb el nom de castells.

És famosa la sempre present rivalitat entre les dues colles vallenques però no és la única que existeix en l’actualitat. Els Castellers de Terrassa i els Minyons de Terrassa, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Badalona, els Castellers de Barcelona i els de Sants, els Castellers d’Esparreguera i els Moixiganguers d’Igualada o les colles de la ciutat de Tarragona també mantenen les seves disputes particulars.

Les dues raons principals que afavoreixen la disputa entre colles són la proximitat geogràfica i la paritat de nivells. Això fa que, a banda dels concursos de castells, els enfrontaments entre dues colles rivals es visquin a mode de competició.

Rival: Que disputa a algú alguna cosa | Que aspira a igualar o ultrapassar algú.

5 comentaris

 • Bcn

  16/02/2011 18:25

  rivalitat Castellers de Barcelona i… jove de bcn

 • Contrafort

  17/02/2011 12:47

  Ja els agradaría que hi hagués aquesta rivalitat Vella-Jove, primer que arrivin a ser Colla de ple dret (Encara no ho són), després que agafin uns quants anys d’experiencia…

  I alomillor ja se’ls han passat les ganes, pel que diuen no eren dels mes “treballadors” a Bcn.

 • Pol

  17/02/2011 15:14

  Sitges i Bordegassos déu ni do també!

 • El Cigaló

  02/03/2011 1:11

  “els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Badalona”
  einnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnng?

 • Efren Garcia

  02/03/2011 15:29

  Correcte Cigaló! Aquest corresponen al model de proximitat geogràfica. L’actuació de Premià n’és un clar exemple però segur que durant l’any ens en trobarem més quan les colles moguin els seus calendaris.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús